Христо Иванов: След разговор с господин Бойко Борисов диалогът е възобновен

23 Фев 2024 22:51

Когато едно мнозинство е толкова сложно създадено, единственото което може да го държи в работен режим, са общите приоритети. Това заяви Христо Иванов от Продължаваме промяната-Демократична България (ПП-ДБ) в предаването "Панорама" по БНТ.

"След промяната в Конституцията беше заложен един стандарт, че регулаторите трябва да бъдат независими. Трябва да комбинираме политическа отговорност с гаранция, че хората, които ще изпратим там, ще имат високи морални качества", изтъкна той.

"Ние описваме една безпрецедентна процедура и гарантираме, че не само партиите в парламента, но и организации в съответната област, ще могат да правят предложения. След това искаме да има отделна проверка дали има причина за корупция, след това - професионалните качества. И накрая се сяда, за да се изрази политическо решение. Въпросът е да е ясно кой зад кого застава", заяви той.

Както се оказва в родния политически живот, каквото и да правиш, каквото и да твърдиш от парламентарната трибуна или малкия екран, излезе ли ти "красно име", иди после доказвай кой, кога, с кого и защо, заяви Иванов по повод думите на Делян Пеевски.

Той заяви, че "липсата на негарантиран пай" накарала Пеевски да се "самовзриви". "Този тип политическо поведение трябва да бъде прекратен. Защото в своята дълбочина е опит за шантаж... Ако някой си мисли, че има право да получава пай и дял и да няма прозрачност за това, което се случва...", категоричен бе съпредседателя на ДБ.

"Днес господин Бойко Борисов ми се обади и аз се радвам, че възобновихме диалога. България трябва да има правителство и сега е моментът да водим преговори".