Костадин Костадинов: „Възраждане” има големи шансове да бъде втора сила в Народното събрание

09 Юни 2024 20:51

Съставянето на трипартийно правителство е под въпрос, ако всяка формация спази обещанията си. Няма да подкрепим друг кабинет, освен ако не е с нашия мандат. Шансовете ни да бъдем втори са големи, когато излязат първите реални резултати от ЦИК ще можем сами да се уверим в това. Изборната активност беше ужасяващо ниска.

Това коментира във "Фейсбук" лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов след края на изборния ден.

Първите резултати от exit poll, направени и финансирани по поръчка на NOVA, сочат, че „Възраждане” влиза в оспорвана битка за второто място с ПП-ДБ и ДПС, докато ГЕРБ-СДС печели предсрочния парламентарен вот, както и евроизборите. Според проучванията на „Тренд” и „Галъп” партията на Костадинов е четвърта. Първите посочват, че партията печели 14,2%, а вторите - 14,7%.

По думите на Костадинов

всеки един олигарх може да вкара собствена партия, за да търгува с властта.
„Вижда се много бързо кой какво представлява. Това не бива да ни успокоява, защото колкото бързо изхвърляме боклука, толкова по-бързо се трупа още. Да се гласува за безкрайно компрометирали се лъжци не помага на изборния процес и демокрацията. Не бива да казваме, че са ни омръзнали изборите, защото това значи, че ни е омръзнала свободата. Целта ни е да върнем доверието в изборната система в момент на делегитимация на страната”, коментира той.

Според него избирателите са апатични, но България е домът им,
затова „Възраждане” ще се бори за нея, въпреки клеветите. „Всичко може да се фалшифицира, но не и изборната активност. Избирателят заби звучен шамар на държавата - каза, че тя не е негова. 31% избирателна активност не спасява ситуацията в страната", заяви Костадинов.