Надежда Нейнски: Има много силен наказателен вот към политическите формации

09 Юни 2024 22:57

Съставянето на правителство ще бъде много трудно, но хипотезата за нови избори е опасна. Това ще доведе до много сериозен отлив на избиратели - те искат нещо да се промени във водената у нас политика. Нов вот ще бъде опит да се вземат гласовете им, без да се промени това, което се предлага.

Това заяви бившият външен министър Надежда Нейнски за Нова телевизия.

"Има много силен наказателен вот към политическите формации. Избирателната активност никога не е била така ниска. Близо 1/3 от гласоподавателите са упражнили правото си на глас. Това е много опасна тенденция - такъв вот е нелегитимен, защото голяма част от хората не са гласували. Трябва да има ясни и конкретни реформи, които да се провеждат. България се нуждае от реформаторско правителство", коментира тя.

По думите ѝ оставката на Макрон е породена от нестабилността, причинена от националистите във Франция. "Има нов тренд, който подлага принципите на Европа на огромен риск. Част от националистите подкрепят Русия, друга - Украйна. Националистическият вот е много силен сигнал към нормалността на Европа, затова, че диалогът и политиките трябва да бъдат достъпни за хората", смята Нейнски