Журналистът Емилия Милчева с гореща прогноза кой може да е премиер

13 Юни 2024 09:23
Журналистът Емилия Милчева с гореща прогноза кой може да е премиер © Кадър - Нова телевизия

Сформиране на ново правителство няма да се търси формулата със силно партиен премиер, освен ако не е някой като Росен Желязков например. Желязков е една фигура, която се приема с определена симпатия от много политически сили. Това заяви в ефира на Нова телевизия журналистът Емилия Милчева.

Според нея обаче големия въпрос е каква позиция ще вземат „Продължаваме промяната - Демократична България“ - дали ще останат на позицията си по отношение и участие в един бъдещ кабинет или ще решат друго.

След оставката на господин Христо Иванов аз не зная какво политическо поведение ще има ПП-ДБ и присъединяват ли се към тази декларация на господин Кирил Петков и „Продължаваме промяната“, че ще бъдат твърда опозиция или не, добави Милчева.

Политологът Стойчо Стойчев смята, че логиката за формирането на мнозинство включва три субекта. "Два от тях със сигурност ще бъдат ГЕРБ и ДПС. Третият може би ще бъде „Има такъв народ”. Всякакви други варианти изглеждат твърде екстравагантни. В парламента е силата на управлението, затова големите политически лидери са там, няма да искат да са министри", отбеляза той.

Целта на ДПС е да се намери формула, гарантираща по-спокойна работа на правителство от лица, възприети от обществото. Да не се допускат фигури, които да предизвикат протести. Това каза журналистът Илхан Андай. По думите му на президента Радев са необходими около 2-3 години, за да наложи свой политически проект и да извлече дивиденти от грешките на властта. "Ако България не е готова да приеме Пеевски за премиер, има трима зам.-председатели, които да станат вицепремиер или министри. Борисов няма да позволи да се направи правителство без ДПС", коментира той.