Димитър Манолов: Време е да се мисли за повишаване на прага за влизане в НС

13 Юни 2024 10:30
Димитър Манолов: Време е да се мисли за повишаване на прага за влизане в НС Снимка: NovaNews

"Драмата не е чак толкова голяма. В България няма 6,5 милиона избиратели. Ако ги съпоставим с избирателната активност, драма няма."
Това каза пред БНР Димитър Манолов, президент на КТ "Подкрепа", във връзка със слабия интерес към проведените на 9 юни парламентарни избори.

"Участието в изборите е приличен бизнес. Странни формации ще получат държавна издръжка в периода до следващите избори", посочи Манолов. Според него е време да се мисли за повишаване на прага за влизане в Народното събрание.

ПП са политически проект. Политическите проекти минават и заминават. Проблемът е със системните партии и недоверието към тях, заяви синдикалистът.

"У нас битува невярното схващане, че Европейският парламент е супер важна институция. Не е. Инициативите за всичко, което се случва, не са на Европейския парламент. Не бива да го надценяваме. По-важно е какъв ще е съставът на ЕК, как ще изглежда Европейският съвет", изтъкна той.
Съотношението на силите в Европа вече не е същото. Евроатлантическите клишета трябва да отидат встрани, коментира Димитър Манолов.

Разговори за бюджет със служебно правителство не са от най-оптимистичните, отбеляза синдикалният лидер в предаването "Преди всички".

Въпросът за минималната работна заплата по думите му е "заключен въпрос" в отношенията им с работодателите.

В някои сектори ситуацията е драматична, смята Манолов.