Борисов няма да е премиер, кабинет - само с първия мандат

13 Юни 2024 12:52

ГЕРБ излъчва преговорен екип, който започва преговори за съставяне на правителство.

За нас тази победа е важна, каза Томислав Дончев. Първият е първи, независимо дали е само с един процент разлика или не, категоричен бе той.

"Впечатляващ е сблъсъкът на Кирил Петков и Георг Георгиев в Перник, където Георгиев има два пъти повече преференции. Печелим и в общини, където не сме в местната власт, така че тази опорка се опровергава", заяви Дончев.

"За нас от особено значение е връщането на подкрепата в градовете където е трудно да се каже, че сме се представили добре на местните избори, като Варна, Видин, Благоевград, Пазарджик, Шумен и други. Това слага край на опорката, че добрите ни резултати се дължат само на участието ни в местната власт."

"174 партии са били спечелени от ГЕРБ, 77 - от ДПС, 8 от БСП, 4 - от "Възраждане", а ПП-ДБ са първа политическа сила само в три."

Много са ми интересни колегите от по-малките партии, които първо казват, че няма да подкрепят правителство, но трябва да има такова. Те са паднали, но щели да поведат революция, каза Бойко Борисов. Подобно изказване направи председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов в понеделник.

"Отнасям се с голямо уважение към казаното от президента Радев, но той също е част от тази държава. Стефан Янев, ПП-ДБ направиха партии и участваха в изборите. Не съм съгласен с тези, които казват, че се задава нов проект. Ние помним министрите, които той излъчваше. Сега не могат да се преборят за Бойко Рашков в Перник."

Всички казват, че не може да се направи правителство, но и не може да се ходи на избори. Затова се обръщам към всички лидери на партии - не е време за биене в гърдите, дезертиралите, сърдитите! Сега е време за мъдри мъже и жени, коментира лидерът на ГЕРБ.

Ще излъча преговорен екип с Теменужка Петков, Рая Назарян и Деница Сачева, като всички партии ще бъдат поканени на срещи, съобщи Борисов. Аз няма да се кандидатирам за премиер, за да можем да успокоим възможностите за преговори. Да надмогнем егото си и да намерим най-добрите експерти, призова той. Експеримент с втория няма да има, кабинет може да има само с първия мандат на победителя! Ако ГЕРБ състави кабинет ще иска премиер, външен и военен министър.

"Другият изход е септември на нови избори. Сега е време за държавници."

"Даваме по 120-130 милиона на всеки 5-6 месеца за извънредни избори. В Германия са пример, правят правителство. Ние трябва да се опитаме за дълго да направим правителство. Сега фискалният резерв е 6,5 млрд. лв. и 3.5-4 млрд. не могат да се пипат."

"Гледахме се по билбордове и народът отговори на въпроса: Какъв искате да ви е премиерът. Сега трябва там да стои надпис: първи, втори, трети", каза лидерът на ГЕРБ.

Колегите от ПП-ДБ не са честни - всички работехме с ДПС. С подписите и имената си. Всички се възползвахме, за да има парламент.

"ПП-ДБ за затова ходят по гората - още не могат да повярват, че заради един министър на отбраната те нямат техен кабинет сега."

Novini.bg