Явор Божанков: Сметките им излязоха. Но почти. Експертната опаковка на кабинета рязко се спаружи

19 Юни 2024 00:08

Уважаеми приятели, джендъри, соросоиди. Сметките им излязоха. Но почти.
Борисов се реши на избори, защото бе убеден, че ще има 80 души група. Ръст. А заедно с ДПС, ИТН и БСП ще формират експертен кабинет. С плануваното мнозинство не само нямаше да се ядосват с нашите реформи. Щеше да направи избори за регулатори и всичко в държавата по стар стил. И разбира се – без нас. Това все още е възможно по силата на вота на избирателите.

Това написа на страницата си във Фейсбук депутатът от ПП-ДБ Явор Божанков. Ето и още от неговия коментар:

Така съзнателно и пресметливо унищожи правителство, което бе създадено на цената на тежък компромис. Но беше, според нас, единствената възможност България да има редовно управление. А целите на това управление бяха и продължават да бъдат безспорни.
Заяви и друго. Според мен бе искрен – само с ДПС управление нямало да прави. Това е леко обидно за ДПС. Дори доста. Но по някаква причина ДПС се ядосват повече на нас.
Заветното число 80 беше посочено в самата кампания от ГЕРБ. И щеше да ги има. Но на финала вместо 6 се оказахме 7 в дядовата ръкавичка.
Експертната опаковка на кабинета рязко се спаружи. Корнелия Нинова пътьом отпадна. А беше договорена за декор в новия кабинет.
Така сметките излязоха. Но почти. Да, ние претърпяхме щети. Но Борисов е с по-малко депутати от предишния път. И по-малко възможности за декорация на екстериора.
В тази трудна ситуация Борисов днес намери виновни – ПП/ДБ. Той бил първи с 11% разлика, безспорен победител. Такъв е. И като такъв носи пълна отговорност за формирането на правителство. Но не искал да носи сам тази отговорност – трябвало някак всички да я носим.
Ние вече я носихме. Няколко пъти. От второ място. С 60-тина депутати. В трудна ситуация и с невъзможни “партньори”. Платихме висока цена и тепърва ще я плащаме.
Изводът до тук е, че ГЕРБ не могат да формират редовно управление.