Тодор Кантарджиев: Ферментиралите храни са най-добрите антиоксиданти

Тодор Кантарджиев: Ферментиралите храни са най-добрите антиоксиданти
Снимка: БГНЕС

В разгара на сезона на респираторните заболявания, проф. Тодор Кантарджиев, изтъкнат специалист по инфекциозни болести, сподели ценни съвети за превенция и лечение в сутрешното предаване "Денят започва" по БНТ.

Според данните, предоставени от проф. Кантарджиев, към момента са регистрирани 887 случая на корона вирус в страната. Той подчерта, че въпреки навлизането в сезона на респираторните заболявания, все още няма регистрирани случаи на грип.

"Студеното време, близкият контакт между хората и свитите кръвоносни съдове на носа предразполагат към разпространение на респираторни заболявания," обясни професорът.

Проф. Кантарджиев акцентира върху важността на самоизолацията при проява на симптоми като кихане, кашлица и повишена температура. Той препоръча носенето на маска като ефективен метод за предпазване на околните.

За укрепване на имунната система, специалистът съветва приемането на витамин Д и витамин Ц, но предупреждава срещу продължителната употреба на високи дози.

Интересен аспект, който професорът засегна, е концепцията за имунологична памет в контекста на грипните епидемии.

"Когато голяма част от населението с години по традиция се ваксинира и когато грипните епидемии минават една през друга, обикновено се поддържа известен имунитет сред населението," поясни той.

Проф. Кантарджиев коментира и актуалната тема за разпространението на креватни дървеници. Въпреки че явлението не е масово, той препоръча повишено внимание при използване на хотели и обществен транспорт.

"Как става носенето на креватните дървеници? Обикновено с багажа. Така, че трябва да бъдем внимателни," предупреди специалистът.

В заключение, проф. Кантарджиев изтъкна забележителните антиоксидантни свойства на ферментиралите продукти, като туршията. Той обаче подчерта важността на правилната стерилизация при приготвянето им.

Image