Преди изборите в Пловдив - един мандат в повече, сътресения в ГЕРБ и БСП

20 Фев 2023 11:01

В Пловдив, на предишните предсрочни парламентарни избори разликата между водещата коалиция ГЕРБ-СДС и „Продължаваме Промяната“ беше незначителна – едва 342 гласа. Пределно ясно е, че случилото се за предстоящия вот обединение ПП-ДБ, може да обърне тази подредба. Затова и битката на терен за първото място ще е ожесточена, пише БНР в анализ за предизборната обстановка в града под тепетата.

Доказателство за това е, че скоро лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов прибегна до безпрецедентна акция в стил „аварийно спасяване“ и поиска оставката на кмета Здравко Димитров. И макар на пръв поглед целта да е ясна – местните избори наесен, множеството натрупали се проблеми в града безспорно ще рефлектират в оценката на избирателите и за парламентарния вот. Достатъчно е да споменем казуса с Международния панаир, който от Общинския съвет се пренесе в 48-то НС.

На последните три парламентарни вота коалицията ГЕРБ-СДС събра подкрепата на малко под 30 000 гласа, или почти наполовина под резултатите, постигани в годините назад. Че има притеснения в ГЕРБ дали няма да се задълбочи свиването на поддръжниците, ярко демонстрира лидерът на партията Бойко Борисов като поиска оставката на кмета Здравко Димитров. Конкретният повод беше създалото се напрежение около изграждането на стадионите на клубовете „Ботев“ и „Локомотив“.

 

Оттегляйки се от партията, но не и от кметския пост Здравко Димитров припомни, че още от самото начало парите за стадионите не са били достатъчни и че всъщност по този и по много други въпроси не е срещал подкрепа от общинските съветници от ГЕРБ, които действали, по думите му, под давлението на градския лидер и бивш кмет на Пловдив Иван Тотев. Дали и как този конфликт ще рефлектира върху нагласите на избирателите още на вота на 2 април, предстои да разберем.

Съревнованието за победа на пловдивска територия с коалицията ПП-ДБ определено ще изиграе основна роля и в подредбата на кандидат депутатската листа на ГЕРБ-СДС, традиционно оглавявана от самия Борисов, който този път даже направи заявка, че ще бъде видян в следващия парламент.

Още се реди и листата на скоро обединените „Продължаваме Промяната“ и „Демократична България“. На предишните избори, когато листите бяха две, водачи в Пловдив бяха Никола Минчев и Христо Иванов, а излъчените от града депутати в 48-мия парламент съответно – трима и един.

„Целта е, разбира се, заедно да получим повече мандати от механичния сбор 4“, посочи Никола Минчев.

 

В полето на БСП: Това, което предизборно се случи на последния конгрес на партията, всъщност в Пловдив стана преди доста време, когато Корнелия Нинова се зае с отстраняването на Георги Гергов от лидерската позиция на местно ниво. Разнобоят в редиците на социалистите в крайна сметка сведе подкрепата на пловдивчани за партията до около 9 хиляди и 500 гласа на изборите през октомври. По всичко личи, че тази тенденция ще продължи, особено след като миналата седмица гръмко напуснаха общинските съветници от "Автентична лява БСП" и още 109 редови членове, подчертавайки, че последният конгрес е унищожил партийната демокрация, а според председателя на групата в местния парламент Николай Радев, Корнелия Нинова и обкръжението й са трансформирали партията.

И от този продължаващ разнобой, който ще се ожесточава още повече с наближаването на местните избори, поглед към „Възраждане“ и заявеното от там за вота на 2 април. Партията, която със сигурност е отнела и част от левия електорат, постигна трето място в Пловдив на предходните избори. Водач на кандидат депутатската листа пак ще е Ангел Георгиев.

Не може да се прогнозира каква електорална подкрепа ще успее да мобилизира ДПС, което по принцип постига по-добри резултати в областта. На изборите през октомври гласувалите за движението бяха двойно повече, отколкото на предходните, а листата сега отново се очаква да оглави Танер Али. Дали този път ще успее да премине 4%-ната бариера в Пловдив е трудно предвидимо и за „Български възход“, чийто лидер Стефан Янев беше водач на листата в града, но избра да влезе в 48-мото НС от Софийския 24 многомандатен избирателен район и така пловдивският представител на партията беше Лилия Недева.

Стартът на предизборната кампания предстои за пети път в рамките на две години. Борбата на политическите играчи в Пловдив е за 12 мандата в парламента, вместо досегашните 11.

Main Menu