Сън в лятна нощ в Пловдив

09 Авг 2019 13:38

 

"Сън в лятна нощ", опера на Феликс Менделсон Бартолди, по известната пиеса на Уилиям Шекспир ще бъде преставена на 10.08.2019 г. в древния амфитеатър на Пловдив Европейската столица на културата 2019.

След успешното концертно турне на "Бременски младежки оркестър" в България през 2014г.,класическата музикална формация се завръща отново с опера специално разработена за българската публика. Част от текстовете са преведени на български език специално за това концертно турне. Българското участие в него е от страна на пловдивския хор „Тримонциум“, старозагорския „Родина“, както и с участието на варненските актьори Валентин Митев и Биляна Станимирова. Вокалните партии ще сe изпълняват от младите български певци Илина Михайлова и Михаела Берова от Варненската опера.
"Сън в лятна нощ" е цветен, международен, немско-български концерт, който е част от официалната програма на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.

Младежкият оркестър на област Бремен, Германия е с главен диригент Стефан Гайгер - соло-тромбонист в симфоничния оркестър на немския северен радио оркестър и главен диригент в Orquestra Sinfônica do Paraná в Куритиба, Бразилия. Той събира млади, талантливи музиканти от Бремен и околността, за да работят върху симфонии, солови концерти и филмова музика, изпълнявайки ги главно с турнета в Северна Германия.
Целта на неговата дейност е да стимулира последващото професионално ангажиране на младите музиканти и тяхното музикално кариерно развитие в Германия.
Сред проектите включени в концертният календар на оркестъра са няколкократните участия в ежегодния Великденски проект, както и извънредни продукции като немските музикални награди на Gamemusic, които се проведоха тази година за трети път.

Дамски Хор „Тримонциум“ с диригент Ваня Атанасова е създаден през 1965 година и взема активно участие в културния живот на града и страната през годините. Дамският хор е носител на III-та награда и бронзов медал на Международния хоров конкурс „Проф. Г. Димитров“ в гр. Варна. Спечелил е златни медали от VI и VII Национални конкурси за хоровото изкуство. През 2015 г. печели I – ва награда в категория : "Еднородни хорове" на Международен хоров конкурс – „Музика и море“, Катерини, Гърция. Сред характерните отличителнинкачества на „Тримонциум” са вокално-техническото майсторство и стилово разнообразие.

Младежкият Хор ''Родина'' създаден през 1969 година е формация на Читалище "Родина", град Стара Загора. Диригент на хора от създаването му е Стефанка Желязкова, завършила Българска Държавна Консерватория, град София.
През годините хорът на девойките участва в български и европейски хорови фестивали, в културния живот на Стара Загора и страната. Лауреат е на международни хорови конкурси в България, Унгария, Словения, Белгия, Италия. В 2002 година Младежкият хор "Родина" печели златен медал и лауреатско звание в Международен хоров конкурс за коледна музика в Чехия, а през 2004 година участва в Пета международна среща на камерни младежки хорове в Германия.
От 2006 година хорът е член на Европейската хорова асоциация "Europa Cantat" и пее на срещи, фестивали и конкурси, които Асоциацията организира.

Целия състав:

Бременския младежки оркестър
Дамски хор „Тримонциум“, диригент: Ваня Атанасова
Младежки хор „Родина“, диригент: Стефанка Желязкова

Актьори: Валентин Митев, Биляна Стоева-Станимирова
Певици: Илина Михайлова, Михаела Берова

Главен диригент: Щефан Гайгер

 

Място на събитието:

Амфитеатър Пловдив

Събота - 10.08.2019 от 21:00 часа.

Билети може да си закупите от касата на Античния театър, както и на следният линк:

https://www.eventim.bg/en/tickets/sn-v-ltna-no-plovdiv-ancient-theatre-517572/event.html

Main Menu