За първи път в Пловдив ще се проведе общоградско шествие по случай Деня на народните будители

28 Окт 2022 14:16

 


На 1 ноември отбелязваме 100 години от първото честване на Деня на народните будители в Пловдив. По повод празника в града ще се проведе първото по рода си общоградско шествие, а културните институти ще зарадват пловдивчани с богата и разнообразна програма. Събитието е под патронажа на кмета Здравко Димитров.

„Община Пловдив с радост се включва в организирането на честванията на вековния юбилей от обявяването на празника на народните будители. Надявам се това да се превърне в една традиция, която да се случва всяка година и чрез която да почетем и да си спомним за всички тези хора, които изградиха новата българска държава“. С тези думи зам.-кметът по образование Стефан Стоянов откри пресконференцията по повод предстоящото тържествено честване на 1 ноември.

Участие в срещата взеха още авторът и ръководител на проекта „Народните будители и аз“ доц. Кирчо Атанасов, издателят Наско Начев и инж. Любозар Фратев.

„Денят на народните будители трябва да бъде отбелязван подобаващо и да бъде изравнен с 24 май. Така както празнуваме буквите, така трябва и да почитаме нашите просветители, които са създали всичко това“, заяви Наско Начев.

Доц. Кирчо Атанасов сподели, че по проекта „Народните будители и аз“ се работи вече 13 години с идеята празникът да бъде възстановен. „От първото до единадесетото издание участие в проекта са взели над 77 000 ученици от цяла България. За първи път тази година освен ученици ще бъдат наградени и съвременните будители – учителите“, подчерта той.

Любозар Фратев припомни, че още като районен кмет Здравко Димитров е подкрепил проекта за народните будители и благодари на Община Пловдив за съдействието при реализиране на идеята.

Main Menu