Показаха автентичните врати от легендарния „Дом на благотворителността и народното здраве” на Димитър Кудоглу /снимки/

02 Ное 2022 13:49

По повод 100 години от първото честване на Деня на народните будители и 160 години от рождението на дарителя, общественика и будителя Димитър Кудоглу, екипът на ОИ „Старинен Пловдив” създаде проект с името „Вратите на благотворителността”. Представянето му се състоя на 1 ноември в Балабанова къща. За първи път публично бяха експонирани автентичните врати от легендарния „Дом на благотворителността и народното здраве”, съпътствани от документална изложба с автори д-р Мая Лесинска и д-р Стефан Шивачев, презентация за Димитър Кудоглу и представяне на интересни фрагменти от историята на „Дома на народното здраве и благотворителността“. Прозвуча и „Хвалебна песен“, написан от Ангел Букорещлиев по повод откриването, в изпълнение на студенти от Вокален ансамбъл „Про Белканто“ към АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев” с диригент Алия Хансе.

Поздрав към присъстващите на откриването отправиха инж. Александър Държиков – Председател на Общински съвет Пловдив, Пламен Панов – заместник-кмет по култура, археология и туризъм на община Пловдив. Сред гостите на събитието бяха проф. Тони Шекерджиева –Новак, ректор на АМТИИ, проф. д-р Мариана Мурджева, ректор на МУ Пловдив, проф. д-р Виктория Сарафян, МУ Пловдив, Димитър Минев – директор на НБ „Иван Вазов“, както и наследниците на Кудоглу - Нели Братанова и синовете ѝ Пенчо и Петър Братанови, които са правнуци на големия дарител и благодетел. Семейството живее в къщата, която Димитър Кудоглу построява на площад Централен и в която остава до края на дните си. Именно те са и хората, които реставрираха сградата - паметник на културата до съвършенство, с отношение към всеки един детайл.

За идеята и реализацията на проекта разказа доц.д-р Елена Кантарева – Дечева – и.д.директор на ОИ „Старинен Пловдив“. „Вратите на благотворителността” се реализира в партньорство с АМТИИ “Проф. Асен Диамандиев” – Пловдив, Драматичен Театър „Н. О. Масалитинов“ – Пловдив, Дирекция „Регионален държавен архив” – Пловдив, Консорциум „Изкуство и образование“, Народна библиотека „Иван Вазов” – Пловдив, Медицински университет – Пловдив.

„Когато днес отново си говорим, какво е будител, да инспирираш хората, да им даваш каузи - можем да дадем пример – Димитър Кудоглу е човекът, който пълни думата със съдържание”, каза зам.-кметът Пламен Панов. Той припомни, че вече е задвижена процедурата да бъде експониран бюст-паметникът на дарителя в Цар Симеоновата градина. Пак там, в района на Централна поща е и мястото където трябва да бъдат експонирани тези врати.

Реставрираните врати на Дома на благотворителността и народното здраве са съхранявани до момента в къща „Бирдас”, където се пазят и две от страничните врати на сградата. Вратите са едно от малкото останали материални свидетелства за Дома на благотворителността. На този етап е извършена консервация, предстои и реставрацията им. Идеята е те да бъдат експонирани в зоната на Централна поща, където се е издигала сградата преди да бъде съборена през 1973 г. В къща „Недкович” са експонирани мебели от Дома, а в Медицинския университет се пазят мебелите от заседателната зала.

 

Main Menu