Четири приза за пловдивската журналистика от СБЖ

12 Ное 2022 13:41

 

Четири приза на пловдивски журналисти връчи Съюзът на българските журналисти. Две от наградите бяха присъдени на вестник „Марица“. С грамота и почетната значка „Златно перо“ за принос в съвременната журналистика бе отличена Мария Петрова, която получи наградата на гилдията за разработките си по темата за качеството на храните. „Тя е едно от ярките пера на съвременната журналистика, доказан професионалист и човек с възрожденски идеали. Чрез материалите си тя отстоява и будната си гражданска позиция в полза на обществото. Неслучайно нейни материали получават отзвук в обществеността и продължават да бъдат разработвани от колеги от други медии в страната“, коментират членове на УС на СБЖ. „За мен е чест и отговорност, както и стимул да отстоявам интересите на обществото. Благодаря на гилдията за признанието!“, каза Мария Петрова.

 

За ярки професионални успехи в периодичния печат УС на СБЖ удостои с почетен плакет екипът на в. „Марица“. Наградата получи главният редактор на медията Руси Чернев. Той изрази благодарност, че СБЖ отличава регионална медия, чието първо издание излиза през 1878 г. „Нашият вестник е връстник на нова България. Първият му издател е Христо Г. Данов и ние имаме високата чест и отговорност да носим това име. Мисля, че се справяме адекватно досега. Вестник „Марица“ е дал на България трима премиери – д-р Константин Стоилов, Иван Евстатиев Гешов и Тодор Бурмов. Дописници на вестника са били Иван Вазов, Стоян Михайловски и Григор Начевич. Отговорността ни е огромна и сме благодарни, че ни забелязахте“, каза главният редактор на в. „Марица“ Руси Чернев при получаване на престижния приз. „Заслужено отличие за колегите ни от Пловдив, които съхраниха професионалния си екип, отстояването на истината, въпреки предизвикателствата на съвремието ни“, посочи от своя страна председателят на СБЖ Снежана Тодорова.

 

С грамота и „Златно перо“ бе отличен и известният телевизионер, познат като първото лице на БНТ – Пловдив Наско Начев, който е издател, общественик, инициатор за провеждането на национални и международни кампании. Той е журналист с повече от 20 години стаж в РТВЦ – Пловдив. Издател и главен редактор е на I-то финансово издание в България „Банки. Инвестиции. Пари“, в чиито редакционен екип са работили двама премиери и трима финансови министри. Той е издател и на списание „Ротари“, което се чете от бизнес елита на страната – повече от 2500 предприемачи. Организирал е стотици благотворителни каузи в страната и чужбина. Основател е на Ротарианското движение в България от 1991 г. Тази година той инициира още една обществена кауза, която вдъхнови България – шествието, посветено на 1 ноември – Деня на народните будители, което премина през най-дългата пешеходна зона в Европа. Заедно със своите приятели инж. Любозар Фратев и доц. Кирчо Атанасов възродиха традиция, основана преди 100 години от министъра на просвещението Стоян Омарчевски, да се почитат будителите. Инициативата им бе прегърната от кмета на Пловдив Здравко Димитров, Пловдивския митрополит Николай, културната общественост, както и от представители на образователни институции и медиите.
„Златно перо“ бе присъдено посмъртно и на незабравимата Нери Терзиева за цялостната й журналистическа дейност, за високия професионализъм, човеколюбие и неприкрита пристрастност към истината. „Нери ще остане завинаги едно от емблематичните лица на националната телевизия в навечерието и след демократичните промени в България“, посочи поетът-бард и член на УС на Съюза Ивайло Диманов.
Сред отличените бяха кореспондентът на Нова телевизия Мартин Иванов, журналистите от БНТ Александър Марков и Айше Сали, колегата от Поморие Стоян Тончев, който често е нападан и бит заради журналистическите си разследвания за незаконно строителство по Черноморието.
Призовете бяха връчени от председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова. „Какво по-ценно от това колеги да номинират свои колеги с признанието за постигнатото от тях по нелекия и трънлив път в българската журналистика“, каза Снежана Тодорова и пожела здраве и нови професионални успехи на отличените.

Main Menu