Арменската общност отбелязва 194 години от освещаването на храма "Сурп Кеворк“ в Стария град

02 Дек 2022 13:27
Арменската общност отбелязва 194 години от освещаването на  храма "Сурп Кеворк“ в Стария град  Арменската общност отбелязва 194 години от освещаването на храма "Сурп Кеворк“ в Стария град

 

На 4 декември 2022 г. от 12:30 часа в двора на Арменската Апостолическа Църква "Сурп Кеворк“ ще бъде представена празнична културна програма по повод 194 години от освещаването на арменския храм в Пловдив.
Голяма ценност за храма са нейните стари икони, изписвани от зографи. Между тях са "Света Богородица Пътеводителка", създадена в края на XVIII век от неизвестен арменски майстор, иконата "Богородица с Младенеца" - картина с красиво резбована позлатена рамка, дело на Никола Одринчанина, изписана през 1838г. Негови са и типичните за арменските църкви от XIX век платна на светци и библейски епизоди.
Около храма "Сурп Кеворк" (Свети Георги) в Стария град се върти животът на арменската общност в Пловдив. В общ двор са черквата, читалището към нея, училището, домът на културата.
На 11 декември 2022 г. от 10:30 часа ще бъде отслужена празнична Света литургия.
Ц.Н. при храм "Сурп Кеворк" и отец Храч Мурадян, духовен пастир на арменците в Пловдив, с благословията на Н.П. епископ Татев Агопян, архиерейски наместник на ААПСЦ в България, канят желаещите да се присъединят към празника.
Честването се осъществява с подкрепата на Община Пловдив.

За храма:

Църквата “Сурп Кеворк” първоначално е била Източно православна, посветена на Св. Георги Победоносец. Още през 1767 тази църква е била преотстъпена на Пловдивската Арменска Епархия. Това е единствената църква със странични отделения освен централния кораб: едно за жените и друго за мъжете. Към църквата е бил построен параклис. След няколко реконструкции храмът добива днешния си вид. Пред и около църквата има обширен двор, който обгръща църковния комплекс в правоъгълник, като част от него служи и за училищен двор от времето, когато се построява то през първите три десетилетия на XIX в. Дворът откъм западната страна се опира на масивна, висока каменна стена. В миналото дворът е бил предназначен за гробище на знатни и заможни арменци от общността, както и за свещеници и висши духовници, починали тук. В църковния двор на празното пространство между църквата и някогашната църквица “Сурп Хач” стои запазен мраморен саркофаг с правоъгълна форма. Капакът му също е от мрамор и е подвижен.
През 1828г. с набраните средства от видните пловдивски благодетели Хайрабед Чорбаджи, Татеос Ага, Манук Хинтлиян, Хаджи Гарабед и Аведис и др. се започват строителни работи по градежа на новата църква . Събаря се старата сграда, теренът се разширява, а градежът се извършва с дялани правоъгълни каменни блокове. Той е завършен на 26 октомври 1828г., а на 8 декември същата година е осветен от архиепископ Месроб от Одрин. Тези родолюбиви арменци възлагат строителството на майстори от Мала Азия. В двора на същата се намира камбанария, изградена през 1850г. и преправена в арменски стил през 1930г. Уникалното в храма е това, че аписът е облицован с фаянс от XVIII-XIXвек от Кютахия /днешна Турция/- център на арменските художествени занаяти. Така типичната облицовка днес е позната единствено в двата арменски храма в Йерусалим и Пловдив.
Камбанарията на църквата, строена вероятно през втората половина на XIX в., по време на земетресението в 1928 г. е полусрутена. Новата камбанария се изгражда на същото място в ъгъла.

Main Menu