В Пловдив създават първия в света експозиционен леден аквариум

03 Ян 2023 11:40
В Пловдив създават първия в света експозиционен леден аквариум Архив

Що е то леден аквариум? Трудно се отговаря на този въпрос, защото нито у нас, нито в Европа, има такива съоръжения, предава БНР.

В Пловдив обаче тази мечта на екипа на Природонаучния музей предстои да се сбъдне, а това ще стане с помощта на българския екип от учени, които само преди дни потеглиха към Антарктида.

Знаем, че за първи път те ще достигнат Ледения континент със собствен транспорт. Това е научноизследователският военен кораб "Св. Св. Кирил и Методий", който всъщност е плаваща лаборатория.

Освен че учените ще изследват водите около остров Ливингстън, те ще се завърнат и с експонати за пловдивския музей, а там от съвсем скоро има и нов 3D соленоводен аквариум, който е най-големият в България.

Изграждането на първия в света експозиционен леден аквариум става възможно по проект, финансиран от Фонд "Култура", разказа директорът на Пловдивския природонаучен музей Огнян Тодоров. Според него съоръжението ще може да бъде открито към юни-юли. По този начин ще се превърнем в световна дестинация, подчерта той.

Тодоров с гордост подчертава, че през последните години музеят е сред най-динамично развиващите се в страната. Със сигурност трябва да се мисли и за нови попълнения в екипа, защото е видно, че се превръщаме постепенно и в образователен център, пожелава си Огнян Тодоров. Той доказва, че смелите начинания срещат поддръжници и радват хората.

Main Menu