Пловдив отново кани международни артисти за творчески престой

13 Фев 2023 13:05

 

Поканата за резидентната програма на Пловдив за 2023 г. вече е отворена и обявена на сайта на общината. Крайният срок за кандидатстване е 20 март 2023 г.

Както и през миналата година, поканата е насочена към артисти от всички сфери на визуалните и изпълнителските изкуства, като цели създаването на нови произведения, вдъхновени от Пловдив. Артистите са поканени на творчески престой до шест седмици в града, в които имат възможност да проучат местния контекст, да създадат нови партньорства и да представят своето изкуство.

През миналата година към програмата имаше огромен интерес от творци от цял свят. Като резултат в Пловдив дойдоха четирима артисти и пресъздадоха своите впечатления в нови и различни творби.

Творческият престой в Пловдив през 2023 г. се планира през месеците юни-август. Резултатите от отворената покана след селекция от жури ще бъдат обявени до средата на април.

Резидентен център тази година ще бъде къща „Нишанян“ в Стария град, която има потенциала да събере всички резиденти едновременно, което би допринесло за тяхната съвместна работа и комуникация. Отново предстоят отворени ателиета и срещи с пловдивската публика, както и представянето на произведенията в различни пространства в града.

Куратор на резидентната програма е Светлана Куюмджиева – изкуствовед и критик с дългогодишна практика, артистичен директор на Пловдив 2019 – Европейска столица на културата от 2015 до 2021 г.

Main Menu