Възпоменателен срeбърен медал „Васил Левски – 150 години безсмъртие“ представя „Булминт“

15 Фев 2023 13:01

 

 

Възпоменателен медал „Васил Левски – 150 години безсмъртие“ създаде „Булминт“ в навечерието на 150-годишнината от обесването на Апостола на свободата. Медалът е колекционерски и е отсечен от чисто сребро с проба 999.9 във висше мат-гланцово качество в два размера.

Първият е с диаметър 32,5 мм и тегло 15 г и е изработен в тираж от 1873 броя. Числото е специално избрано, за да отговаря на годината на гибелта на Васил Левски – 1873 г.

Вторият размер от същата серия е внушителен – с диаметър 220 мм и тегло 15 кг. Тиражът му е изключително лимитиран – 15 броя, които ще се изработват по поръчка. В избора на брой и тегло, и на двете разновидности на медала, отново има символика: числото 15 е производно на 150.

Аверсът (лицевата част) на медала представя Дякона в една от най-разпознаваемите му пози – с поглед към бъдещето, съпътстван от едно от най-популярните му изявления: „Дела трябват, а не думи“, мъдрост, която е актуална и днес.

На реверса (гърба) на медала, в пряка зависимост от придобитото при лъвски скок име, е изобразен царствен лъв, в чиято грива е вплетено посланието „150 години безсмъртие“.

„Това е първият възпоменателен медал на „Булминт“, посветен на личност от българската история“, споделят създателите изделие и разказват какво ги е вдъхновило: „150 години ни делят от момента, в който Васил Левски преминава чрез смъртта си в безсмъртната плеяда герои на България. Той е еталон за родолюбие, храброст, сила и отдаденост. Революционните за неговата епоха възгледи за „чиста и свята република“, справедливост и равенство днес са в основата не само на българската идея за съвременно благополучие, но и са дълбоко залегнали в политиките на ЕС и на всяка от държавите в Европа“.

Възпоменателният медал с диаметър 32,5 мм вече е наличен в шоурумите на „Булминт“ в София и Пловдив и в онлайн магазина на компанията.

Main Menu