Реплика от „Алиса в страната на чудесата“ на 30 езика и ревю на традиционни облекла

17 Фев 2023 09:47

Реплика от „Алиса в страната на чудесата“ ще прозвучи на 30 езика на 21 февруари в хотел „Тримонциум“. Чуждестранни студенти от всички краища на света, избрали да учат в Пловдив, почетните консули в града под тепетата, представители на различните общности в града, ученици от езиковите гимназии ще се включат в честването на Международния ден на майчиния език. Това е шестото издание на събитието, което традиционно се организира от Българско-турския литературен клуб и е част от Културния календар на Пловдив. Сред участниците в събитието ще бъдат момичета и момчета, чийто език е жестомимиката.

Тази година се навършват 125 години от кончината на Чарлс Латуидж Доджсън, по-известен с псевдонима си Луис Карол, в чиито книги езикът придобива нови измерения – той създава огледални светове на реалността, където нищо не е такова, каквото очакваме, мотивират избора си организаторите.

Българско-турският литературен клуб ще отведе публиката на събитието в Антакия и Газиантеп. През ноември екип от клуба прави 10-минутен филм за териториите, наследяващи Древна Антиохия, където от хилядолетия заедно съжителстват сюрияни, православни християни, католици, мюсюлмани, евреи, арменци, алиани, кюрди. Уви, след опустошителното земетресение на 6 февруари, много от културно-историческите и архитектурни паметници вече са руини.

На събитието ще бъде отделено специално внимание и на традиционните облекла на нации и етноси, за които, трайно или временно, Пловдив се е оказал среда на живот, работа и творчество. Участниците ще се включат в дефиле, а общото в облеклата ще търси доц. д-р Зоя Микова от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство.

Началото е в 18 часа в „Рамада Пловдив Тримонциум“.

Main Menu