Старинен Пловдив организира детски работилници за мартеници през уикенда

24 Фев 2023 14:20

По повод 1 март , традиционният български ден на Баба Марта, Общински институт „Старинен Пловдив“ организира в къща „Стамболян“ (Постоянната експозиция на Димитър Киров“) и в къща „Д-р Стоян Чомаков“ (Постоянната експозиция на Златю Бояджиев) работилници за мартеници „Сътвори мартеница, подари щастие“ за деца от 6 до 18 години.

Първи март е един от най-любимите празници на малки и големи. С него ние поставяме символичното начало на новата стопанска година, пролетта и прераждането на природата. На този ден всеки се окичва с мартениците, подарени от най-близките хора и с усмивка и надежда за едно ново, по-добро начало.

Според народните вярвания Баба Марта е или стара и куца жена, или млада и хубава девойка, но и в двата случая олицетворява слънцето и пролетта. Тя е също и персонификация на месец март, който не случайно е наричан „женския месец“, и отново е символ на зачатието на пролетта и земята, която ще роди лятото и плодородието. Легендите и преданията, свързани с Баба Марта, са многобройни.

За да омилостивят Баба Марта, нашите баби изнасяли на двора преди изгрев нещо червено – прежда, пояс, дреха, и го оставяли под плодно дърво или под стряхата да престои пълни девет дни. Вярвало се, че червеното ще разведри Баба Марта и времето ще бъде хубаво.

Мартеницата е един от най-обичаните български символи. Най-често тя се прави от усукани вълнени или памучни бели и червени конци. Всеки един от цветовете има своето значение.

Работилниците „Сътвори мартеница, подари щастие“ ще се проведат:

на 25 февруари, събота, в къща „Стамболян“ на ул. „Кирил Нектариев“ 15 от 09:00 до 17:30 ч.

на 26 февруари, неделя, в къща „Д-р Стоян Чомаков“ на ул. „Съборна“ 18 от 09:00 до 17:30 ч.

 

Main Menu