ОИ „Старинен Пловдив“ кани на три събития с вход свободен през март

01 Мар 2023 15:08

 

Общински институт „Старинен Пловдив“ кани пловдивчани и гости на града на три събития през месец март, които са с вход свободен. На 2 март 2023 година, четвъртък, от 16:30 ч. в Къща „Клианти“ официално ще бъде открита фотоизложбата „По следите на България“. Тя е посветена на Националния празник на България – Трети март. Фотоизложбата е по проект на Мария Иванова от Школа по фотография към ЦПЛР – Общински детски комплекс Пловдив с ръководител Изабел Хугасян и се осъществява със съдействието на Общински институт „Старинен Пловдив“. Изложбата ще продължи до 31 март 2023 година.

По повод 8 март - Международния ден на жената, Общински институт „Старинен Пловдив“ ви кани на откриването на изложбата „Нишки“ на Мария Иванова и Петя Анастасова, което ще се състои на 7 март 2023 година от 17:30 ч. в Малката базилика на Филипопол. „Нищки“ може да разгледате до 23 март.

На 8 март в Къща „Д-р Стоян Чомаков“ (Постоянната експозиция на Златю Бояджиев) от 18:00 ч. ще бъде прожектиран филма „Екатерина – жената, която беше единственият мъж“, дебютна продукция на Бояна Топчийска със сценарист – Юрий Дачев, и оператор – Георги Гроздев. Специален гост ще бъде продуцентът на филма Павел Павлов, който ще се срещне с пловдивчани след прожекцията.

„Екатерина - жената, която беше единственият мъж“ (90 минути) е биографичен разказ за живота на Екатерина Каравелова, чиято структура е подсказана от характерното за нея водене на дневник върху календар. Едно „лично време”, проектирано върху драматични за нашата история десетилетия /1860-1947/, разкриващо забележителните стоицизъм и гражданска непримиримост на забележителната българка. Качества, доказващи определението на чуждестранните кореспонденти по време на Сръбско-българската война: „От цялото останало население на София, г-жа Каравелова беше единственият мъж.“

Main Menu