Младият Даниел Киров с дебютна „самурайска“ изложба в Градската галерия

02 Мар 2023 13:10

 

Светът на японските самураи и гейши, кабуки персонажи и легендарни герои, демони и дракони се разкрива пред очите на посетителите в „мексиканската къща“ на Градската художествена галерия – Пловдив в Стария град. Там са подредени близо 100 дигитални принтове от младия художник Даниел Киров в дубютната му изложба „Япония и приятели“. Достатъчен е един поглед в залата, за да се убеди човек, че Даниел е повече от приятел на тази далечна страна. Той е напълно завладян от нейната митология, ландшафт, култура, естетика. Негова страст от няколко години е стилистиката на старинната графична техника Укийо-е, но сюжетите и образите са предадени с дигиталната технология на 21 век.
Даниел Киров не просто се вдъхновява от старините японски гравюри. Чрез типичната образна система той отчетливо пресъздава съвременна проблематика, разказва за страстта, куража, битките на младия човек от днешния ден, на пиетета му към природата и крехката хармония. Поредица творби са посветени на дехуманизиращия резултат от ядрения удар („Лицата на Хирошима и Нагасаки“).
Даниел е на 24 години, завършил е ПУ „Паисий Хилендарски“ със специалност „Графичен дизайн и реклама“. Дебютната си изложба той посвети на наскоро починалата известна художничка от родния му Чирпан Елена Понева, разкрила и подкрепила неговия талант да рисува.
Изложбата „Япония и приятели“ може да се види до 20 март.

Main Menu