Печат на тази страница

Зала "Динозаври" отвори врати: Акцентът е 7-метровия Тиранозавър, който може да бъде повикан и ръмжи

10 Мар 2023 14:14

 

Обновената зала "Динозаври" в Регионалния природонаучен музей - Пловдив днес отвори врати за посетители. Най-новите попълнения към колекцията от аниматроник модели са 7-метров Тиранозавър Рекс, Трицератопс, 4-метров Птеродактил и Стегозавър. Гости на откриването бяха заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов, директорът на Регионален Исторически музей – Стоян Иванов, и.д.директорът на ОИ „Старинен Пловдив“ – доц. д-р Елена Кантарева - Дечева и медии.
Директорът на Природонаучния музей гл. ас. д-р Огнян Тодоров сподели, че това е финал на 5- годишен труд, в резултат на който в залата е пресъздаден реалистичен пейзаж от периода на ранна креда. Целта е посетителите, особено децата, да бъдат потопени в една по-реална атмосфера.
„Добре дошли в различните светове!“ е мотото на музея. В случая това е света на праисторическите животни. Залата разполага с 9 макета на 8 вида (Трицератопсът е модел на майка с дете), моделите са най-познатите на децата. Акцентът в залата е 7-метровия Тиранозавър. Аниматроник моделите се движат, мигат, дишат, ръмжат. Подготвили сме нова витрина , която свързва залата с научната експозиция. Закупихме 10 вида зъби на динозаври (фосили), вкл. на Тиранозавър Рекс, доставен от Англия , 2 вида яйца, цял скелет на Птерозавър от Индонезия, като всички нови експонати притежават сертификат за качество. Те са без аналог в България и на Балканите. С откриването на новата витрина е планирана и много интересна лекция с участието на най-добрите специалисти в България“, разказа Огнян Тодоров, който специално благодари за отличната комуникация и подкрепата на община Пловдив, на кмета Здравко Димитров и зам.- кмета Пламен Панов.
Зала "Динозаври" е един от най-посещаваните и любими на децата модули в експозицията на музея. С мултимедийните стени и трите таблета се дава възможност за създаване на перспектива - като визия в дълбочина. Така посетителите не се чувстват притиснати от скалите, а залата се отваря като визия. Посетителите имат пряк достъп до видео изображенията чрез киоск системата, чрез която с натискане на бутона, всеки може да извика тиранозавъра, който идва близко и издава силен рев. Чрез киоск системата може да се прочете по-подробна информация за самите видове динозаври – кога са живели, големина, с какво са се хранили и други.
„Природонаучният музей в Пловдив е световно и бързо развиваща се институция. Пример за постоянно обновяващ се музей и благодарение на добрата работа на екипа, всеки уикенд музеят посреща над 2 хиляди деца. Това, което искахме с подкрепата, която даваме е да имаме модерна институция на съвременно ниво, да има и да се добавят автентични артефакти, да се развива образователната дейност, ползвайки и модерни технологии, каквато е световната практика. Всички пловдивски музеи са динамично развиващи се, нещо с което се гордеем много!“, каза заместник-кметът Пламен Панов.
Той разкри, че Природонаучният музей ще бъде първият „зелен музей“, със собствена фотоволтаична инсталация. След това, такива инсталации ще бъдат внедрени и в другите музеи. Пловдивските музеи са изключително активни, работят заедно, предстоят и много нови подобрения с реализирането на проекта по Норвежката програма, който се изпълнява в момента и приключва през февруари 2024 г. на стойност близо 800 хиляди лева.
Средствата, необходими за ремонт на новата сграда на Етнографския музей, която бе предоставена с помощта на кмета Здравко Димитров на ул. „Съборна“, ще са включени в бюджета тази година и възлизат на 350 хил. лева, а по проекта ще бъде закупено ново оборудване.
Започва и ремонт на къща „Павлити“ в Стария град, като средствата за него са от приходите от дейност на ОИ „Старинен Пловдив“. Пловдивските културни институции имат свободата да влагат приходите си в нови експозиции и това също е добър пример за цялата страна, подчерта още заместник-кметът Пламен Панов.

Свързани статии (по етикет)

Main Menu