Печат на тази страница

Откриват изложбата „Нишки сплитам и оплитам, радост и тъга преплитам“ в Етнографския музей

10 Мар 2023 15:03

 

 

На 15 март 2023 г. (сряда) от 18.00 ч. в Регионален етнографски музей – Пловдив ще бъде открита изложбата „Нишки сплитам и оплитам, радост и тъга преплитам“ (Магия и магичност в българската народна култура), която ще ви пренесе в един загадъчен и тайнствен свят.

Изложбата представя различните лица на магията, магичната сила на растенията и тяхната употреба. Разкрива ритуали, обичаи, персонажи и предмети, играли важна роля в ежедневието на предците ни. Благодарение на илюстрациите на пловдивската художничка Дафина Терзиева всеки, посетил изложбата може да се доближи повече до техния свят. Чудни са поверията за различните магии – как да свалим месечината, да превърнем човек във животно, да се предпазим от змей или да ни заобича любим човек...

Магията съпътства делниците и празниците на хората още от праисторическите времена. Тя е съвкупност от действия и обреди, правени с вярата, че чрез определени средства и начини, човек е способен да въздейства върху себеподобните, животните и природата. Владеят я хора, свързани със свръхестествените сили: магьосница, билкарка, вражалица, мамница. Те по различен начин влияят върху живота и смъртта. Вярва се, че магьосниците използват „тайното“ знание за добро или за лошо, могат да помогнат или да навредят на хората.

Магията на българина е в силата на духа му, преодолял векове изпитания и във вярванията му, устояли на времето.

Заповядайте на 15 март 2023 г. от 18.00 ч. в РЕМ – Пловдив, за да станете част от вълшебното преживяване на изложбата „Нишки сплитам и оплитам, радост и тъга преплитам“.

За откриването на изложбата сме подготвили и изненади, с които всички посетители ще се почувстват специални и ще усетят магията на звука.

Свързани статии (по етикет)

Main Menu