Печат на тази страница

Генералното консулство на България в Битоля посреща изложба на съвременно изкуство от Пловдив

14 Мар 2023 09:57

Генералното консулство на Република България в град Битоля, Република Северна Македония и фондация „Изкуството през вековете” от Пловдив, България, представят изложба на съвременно изкуство със заглавие „Първите 7 - съвременни визуални форми на Балканите”.

Експозицията ще бъде открита в Генералното Консулство на Република България в гр. Битоля, РС Македония на 25 март 2023 г в 18.30 часа и може да бъде разгледана до 8 април 2023 г.

В предстоящата изложба ще бъдат представени седем автора, чието творчество е добре познато на публиката – Йордан Кисьов, Минчо Панайотов, Анастасия Андреева, Владимир Паскалев, Георги Георгиев, Веско Велев и Пламен Велчев.

И седемте автора участваха в първото издание на „Биенале за съвременно изкуство – Пловдив“, което се проведе в Дома на културата „Борис Христов“ през 2022 г., а трима от тях спечелиха и обявените награди.

„Синтезът между различни медии, форми и материали в съвременното изкуство, надскача традиционните граници на възприятие и много често излиза извън мисълта и въображението. Как се развива съвременното изкуство на международната художествена сцена и в какъв културен контекст се променя то, можем да разберем само чрез обмен на идеи, опит и интегрирано глобално взаимодействие“, коментира кураторът на изложбата Мария Аргирова.

Проектът „Първите 7- съвременни визуални форми на Балканите” се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив по Компонент 2 „Мобилност“ като част от Културния календар на града за 2023 г.

Свързани статии (по етикет)

Main Menu