Печат на тази страница

Ансамбъл „Тракия“ посреща Великден с децата на Пловдив

20 Мар 2023 15:09

 

Децата на Пловдив отново ще имат възможност да се срещнат отблизо с обичаите и обредите от празничния пролетен календар на българина. В рамките на няколко седмици артистите на ансамбъл „Тракия“ ще са домакини на 32 образователни концерта, които ще изнесат за децата от училищата и детските градини в града по повод предстоящите Великденски празници.

„Пролетен момински танц“, „Гергьовден“, „Първа среща“ ще са част от танците, чрез които малчуганите ще научат как техните прабаби и дядовци са посрещали Цветница и Великден – най-големите пролетни празници за българите.

Петя Доневска и Светлана Станева от трупата на ансамбъла ще покажат на младата публика каква е разликата между лазарките от шопския и тракийския край. Разликите от многообразните етнографски области в страната ще се видят и в различните костюми и носии, които носят танцьорите и певците. Децата ще могат да се докоснат и до най-характерните от тях, както и да се запознаят с музикалните инструменти, с които се изпълнява фолклорната музика.

„Възстановихме поредицата от образователни концерти миналата година като естествено продължение на работата ни с школата за деца към ансамбъла, която вече навърши десет години. От самото начало идеята ми беше да създадем среда и условия, в които да помогнем на децата да се учат и да съхранят изконните за нас традиции и обичаи.“, коментира художественият ръководител на „Тракия“ проф. д-р Даниела Дженева.

Образователните великденски концерти започват от 20 март и ще продължат до 6 април. Първи гости на ансамбъла от 14 часа ще бъдат учениците от СУ „Св. св. Кирил и Методий“ и СУ „Черноризец Храбър“. В следващите дни публика ще бъдат още децата от ДГ „Малкият принц“, ДГ „Десислава“, ДГ „Мир“, ДГ „Чучулига“, ДГ „Велимира“, ДГ „Осми март“, ДГ „Елица“, ДГ „Незабравка“, ДГ „Червената шапчица“, ДГ „Еделвайс“, ДГ „Слънце“, ДГ „Таня Сивичева“, ОУ „Екзарх Антим I“, СУ „Св. Константин-Кирил Философ“, СУ „Христо Г. Данов“, ОУ „Стоян Михайловски“, ОУ „Васил Петлешков“, ОУ „Тодор Каблешков“.

Идеята на проф. Дженева да развива образователните инициативи ще може да се види и от широката публика на 31 май т.г. на Античен театър Пловдив, където с празничен концерт в навечерието на Деня на детето ще се качат стотици възпитаници на школите към ансамбъл „Тракия“, НУМТИ „Добрин Петков“, СУ „Св.св. Кирил и Методий“, СУ „Любен Каравелов“, ФТА „Иглика“ към ОДК –Пловдив, „Луди млади“ към НЧ "Проф. Кирил Дженев - 2018", ФТА „Дилянка“, ФТА „Седенчица“.

Повече информация в сайта: https://trakia-ensemble.org/bg/

Свързани статии (по етикет)

Main Menu