Печат на тази страница

Украинската поетеса Ия Кива гостува за първи път в Пловдив

18 Май 2023 16:26

 

Популярната украинска поетеса Ия Кива гостува в Пловдив за първи път по покана на Сдружение K-turn. Талантливата писателка ще представи новата си стихосбирка „Свидетел на безименност“, преведена на български от Денис Олегов на 27 май, от 18:00 часа в Art Club N’Joy.
„Безмилостни, жестоки стихове, които не спестяват нищо – нито масовите убийства, нито изнасилените жертви, нито сълзите на майките, нито гневът на невинните. Корав език, на места цинично-вулгарен, но жив. Стилистична образност, която гради и руши цели семантични светове едновременно чрез точно подбрани термини и многопластов изказ, който не губи нищо в превода. Напротив – запазва и разширява богатството и пластичната виртуозност на един брилянтен поетически талант“, казва за книгата Нели Лишковска.
Според Денис Олегов Ия Кива пренася читателя на бойното поле на живота. Украинската поетеса представя сурова и безкомпромисна картина на войната не толкова в качеството на репортаж, колкото като борба за идентичност и оцеляване. Човекът заема централно място в разрушителната вихрушка от събития в опит да събере останките на предишното. Тук войната не е възхвалявана, а е представена като ситуация без изход и вътрешно състояние.
Ия Кива е родена през 1984 г. в Донецк. Заради руско-украинската война се премества първо в Киев през 2014 г., а след това през 2022 г. – в Лвов. Преводач и редактор е на детски книги по проекта "Пижамна библиотека". Автор е на две стихосбирки: "По-далеч от рая" (2018) и "Първата страница на зимата" (2019), както и на сборника "Ще се събудим други" (интервюта с беларуски писатели). Стипендиантка е на проекта на министъра на културата на Полша Gaude Polonia, програмите на Дартмудския колеж и Documenting Ukraine. Участвала е в поетични фестивали в Украйна, Беларус, Полша, Белгия, Финландия, САЩ, Германия, Естония, Латвия и Гърция. Стиховете ѝ са превеждани на 30 езика.
Всеки, който желае да се докосне до тази бурна и несъмнено тежка тема, както и лично да си поговори с авторката, е добре дошъл.

Свързани статии (по етикет)

Main Menu