Започва второто издание на живописния пленер „Рисувам с духа на Маестро Ди Киро!”

19 Май 2023 09:54

 

Всяка година на 20-ти май големият художник Димитър Киров посрещаше своя рожден ден с нова картина, създадена в ранната утрин, а вечер събираше приятелите си на изложба.

Екипът на Общински институт „Старинен Пловдив” отбелязва рождения ден на Маестрото с второто издание на живописния пленер „Рисувам с духа на Маестро Ди Киро!”.

На 19 май 2023 година уредникът на Къща „Стамболян“, в която се намира постоянната експозиция на Ди Киро, събира на творческа среща млади таланти. В пленера участват 11 възпитаници на Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов”, а създадените платна могат да бъдат разгледани в специална представителна изложба от 30 май до 9 юни 2023 г.

Димитър Киров, известен също като ДиКиро, е роден на 20 май 1935 г. в Истанбул, Турция. През 1959 г. завършва монументална и декоративна живопис в Художествената академия, София, в класа на проф. Георги Богданов. Твори в областта на живописта и монументалното изкуство. Заедно с Йоан Левиев, Георги Божилов, Любен Диманов и др., ДиКиро е част от групата пловдивски художници, смятани през 60-те г. на ХХ в. за проводници на западната култура в изкуството, за ексцентрични и провокативни творци, неподвластни на клишетата на социалистическия реализъм. Художественият стил на Димитър Киров често се асоциира с експлозията от цветове, изпълваща неговите платна, фрески, мозайки и сграфита.

През творческия си път художникът се спира многократно на темата за миналото – вълнува го както антично-митологичното време (цикълът „Орфей“), така и легендите и напластяванията в българската история ( цикълът „Далеч в историята“ ). Тук характерен е разслоеният образ на героите – ДиКиро използва този похват и при изобразяване на светците-мъченици в циклите „Икони“ и „Кръста“. Особено дълбоко чувство влага в рисуването на пейзажи от трите града, останали завинаги в сърцето му – Пловдив, Истанбул и Париж. Димитър Киров е носител на множество национални и международни почетни награди и титли. Произведенията му се намират в музеи частни колекции в България и в целия свят. Ди Киро ни напусна на 23 октомври 2008 г.

Къща „Стамболян“ е разположена на югоизточния склон на Джамбаз тепе на ул. „Кирил Нектариев“ 15. Тя е построена през втората половина на XIX век и представлява двуетажна симетрична сграда с внушителни размери, със забележителна външна и вътрешна декорация. От 70-те до края на 90-те години на миналия век, сградата е била предоставена за творческа база на СБХ и става известна като Къщата на художниците в Пловдив. От 2010 г. в къщата е разположена постоянната експозиция с произведения на известния пловдивски художник Димитър Киров. Къща „Стамболян“ е с работно време 09:30 – 18:00 ч. (почивни дни са неделя и понеделник).

Main Menu