Печат на тази страница

Първият писател с приз „Български роман на годината“, Стефан Кисьов, издаде нов роман – „Житиеписецът“

22 Май 2023 13:20

 

 

Първият български писател спечелил Националния конкурс "Български роман на годината", Стефан Кисьов, издаде нов роман в Прага – „Житиеписецът“. Още с появата си той привлича вниманието на критиците и публиката. Увлекателен и четивен, романът въвежда в света на средновековен Рим, Византия, България и тайните им, съдържа почти всичко, което интересува един любител на историята и недоразказаното в нея.
Главният герой е житиеписец с тъмно минало от девети век, живеещ в Рим с държанката си Моника, на когото богатата и прочута аристократка княгиня Монти, възлага да напише житие на Константин Философ. Преодолявайки опасни препятствия – затвор, мъчения, отвличане от пирати, срещи с плеяда известни личности – папи, патриарси, императори, князе и т.н. героят приключва успешно проучванията си, както и дългото си пътешествие, достигайки до неочакваната истина.
Романът е издаден от БКПО "Св. св. Кирил и Методий", Прага, и е вече успешно представен в Ню Йорк, Филаделфия и София, както и на Панаира на книгата в Прага, където беше представен и на чешката публика от професора по история от Карловия университет Ян Рихлик, известната българистка Ивана Сръбкова, както и от двама театрални актьори, пресъздали откъси от произведението, а също така и от истински католически свещеник, взел отношение към църковните теми в повествованието.
„Житиеписецът“ е не само единственият нов български роман на панаира на книгата в Прага, но и такъв, утвърждаващ приноса на държавата ни в създаването и разпространението на славянската писменост и литературен език.
"...Неочакваната истина за славянската азбука и живота на Константин Философ..."
Деян Енев
"...Жив, естествен, на места изпълнен с хумор, на места със съспенс, разказ... "
Емил Тонев
"... Не познавам друг опит да се разкаже по по-вълнуващ и новаторски начин след „Хазарски речник“ на Милорад Павич, за съдбата на Константин-Кирил Философ..."
доц. Йордан Ефтимов, Нов български университет
Освен с „Житиеписецът“ Стефан Кисьов е известен на читателската публика романите си "Джубокс", "Никъде нищо", "Не будете сомнамбула", "Езкзекуторът", "Твоето име е жена" /Номиниран за наградата „Хеликон“./, "Воайорът и квартирантката" , "Тайната на рицаря Капулети", със сборника си с разкази "Нощта на удавниците" както и със стотици други публикувани в „Литературен вестник“, „В-к „Труд“, „Капитал“, „Плейбой“ и т.н. за един от които – "Ретро" – получава Националната награда "Сребърен ланец" на в-к "Труд".
Пиесата му "Гларуси", /под заглавието “Особености на българския национален секс“/ е играна в Благоевградския и Русенския театър.
Филмът по негови разкази "Топъл ноември" получава наградата "Най-добър български филм" на Международния фестивал за късометражни филми "Филмини".

"Стефан Кисьов е един от големите български писатели."
Виктор Пасков, в-к Дума

 

"Стефан Кисьов е от най-добрите български автори."
Игнасио Видал-Фолк, испански писател и журналист, вестник Ел Паис

 

"Стефан Кисьов е един от малкото писатели на прехода, които пишат за непреходни неща."
Христо Бойчев, писател и драматург, носител на наградата „Харолд Пинтър“

Свързани статии (по етикет)

Main Menu