Печат на тази страница

Солисти на Виенската филхармония откриха Дните на музиката в Балабановата къща и XXVII Австрийски музикални седмици

23 Май 2023 14:54

 

 

Солисти на Виенската филхармония откриха Международния фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“ и XXVII Австрийски музикални седмици с концерт в Епископската базилика на Филипопол. Специално за него от Виена пристигаха концертмайсторът на Виенския оркестър Албена Данаилова, флейтистът Карл-Хайнц Шютц и пианистът Кристоф Тракслер.
„Изключително удоволствие е, че от няколко години имаме партньорство с Австрийското посолство, благодарение на което успяхме да осъществим гастроли на знаменити музиканти от Виенската филхармония. Тази вечер сред нас ще бъдат знакови лица на един от най-големите оркестри в света – невероятната българска виолистка и концертмайстор на оркестъра Албена Данаилова, изумителният флейтист Карл-Хайнц Шютц, когото наричаме принц Шютц и един от най-предпочитаните пианисти в Европа Кристоф Тракслер“, посочи в приветствието си създателят на престижния фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“ Мила Павлова.
Австрийските музикални седмици са най-големият културен проект на Австрийското посолство и тази година се провежда за 27 път. „За първи път присъствам лично и много се радвам, че успяваме да представим съвместен концерт заедно с реномирания форум „Дни на музиката в Балабановата къща“. За нас е огромна чест, че концертмайсторът на Виенската филхармония Албена Данаилова, флейтистът Карл-Хайнц Шютц и пианистът Кристоф Тракслер са част от фестивала. Бих искала сърдечно да благодаря на Община Пловдив за досегашното много добро сътрудничество, за подкрепата за подготовката на днешния, а и на следващия концерт в рамките на Австрийските музикални седмици, който ще се проведе на 30 май в Малката базилика“, каза в словото си при откриване на културния форум посланикът на Австрия у нас Андреа Икич-Бьом.
На сцената в Епископската базилика излязоха солистите на Виенската филхармония. Те изпълниха сонати за виола, флейта и пиано от великолепните композитори Карл Филип Емануел Бах, Волганг Амадеус Моцарт и Нино Рота, както и произведения от Бохуслав Мартину и Карл Рейнеке. Концертната им двучасова програма завърши с пет композиции на Дмитрий Шостакович. Бурните аплодисменти на меломаните върнаха отново на сцената в Епископската базилика тримата виртуозни музиканти. Специално за тях те изпълниха любимо свое произведение от аржентинския композитор Астор Пиацола.
Сред зрителите бе и австралийката Сара, която за първи път посещава България. Тя остана възхитена от концерта на великолепните музиканти и сподели вълнението си да присъства на концерт с участието на музикални звезди на световно ниво. „Пристигнах в България с идеята да пътувам с теснолинейка до Велинград и да се насладя на процедури с минерална вода във СПА столицата на Балканите, а след това и да посетя Рилския манастир. Бях предвидила задължително да посетя Пловдив, известен с богатото си културно-историческо наследство. Разбрах за концерта и за участието на солисти от Виенския оркестър и реших да ги видя на живо, но си мисля, че един ден за Пловдив не ми е достатъчен“, сподели австралийката, която се занимава с обучение на деца и международни социални проекти.
Виолистката Албена Данаилова е 15 години концертмайстор във Виенската държавна опера и филхармония, като е първата жена в историята на състава, която заема тази длъжност. Като солист Албена Данаилова участва в множество фестивали по цял свят. Карл Хайнц Шютц е професор по флейта във Виена и гост-професор на няколко други консерватории. Води майсторски класове в Европа, като записва активно по цял свят. Виртуозният пианист Кристоф Тракслер се е утвърдил като солист и камерен музикант с изяви на най-големите световни сцени. Освен многостранната си клавирна дейност, той е и авторитетен преподавател.
Пролетното издание на международния фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“ включен в културния календар на Община Пловдив и продължава до 30 юни.

Свързани статии (по етикет)

Main Menu