Талантливи занаятчии от цяла България ще оживят пловдивския център

25 Май 2023 11:41

 

Регионална занаятчийска камара – Пловдив и Община Пловдив, имат удоволствието да ви поканят на „Пролетен панаир на занаятите“, който ще се проведе в периода 25 – 28 май 2023 г. /четвъртък - неделя/.
Тази година талантливите занаятчии ще оживят централната градска част срещу стълбите с надписа “Plovdiv 2019” - ул. „11-ти август“ /демонстрации и базар/ и ул. „Д-р Вълкович“ /Пленер "Накити от мъниста" и безплатни, детски работилници/. Майстори от цяла България ще представят и демонстрират традиционни български занаяти.
„НАКИТИ ОТ МЪНИСТА“ е темата на тазгодишния пленер, част от „Пролетния панаир на занаятите“. Той ще се проведе от 26 до 28 май на ул. „Д-р Вълкович“. Вплитането на мъниста в накитите и носията на българката се практикува от хилядолетия насам и до днес се считат за неизменна и задължителна част от тях. Българката вплита древни знаци, фамилни орнаменти и предава занаята от поколения на поколения. По време на пленер „Накити от мъниста“ ще се докоснете до изяществото и традиции пазени от хилядолетия. Участниците в пленера ще бъдат предизвикани да възстановят старинен накит от мъниста. Жури ще определи победителя в надпреварата.
АКЦЕНТИ ОТ ПРОГРАМАТА – По време на „Пролетен панаир на занаятите“ ще се проведат две безплатни детски работилници и благотворителна изложба-базар „Деца творят за деца“ с изделия сътворени в Занаятчийско училище – Пловдив.
Очакваме Ви, за да се потопим в магията на българските традиции и занаяти.

ПРОГРАМА:
ПРОЛЕТЕН ПАНАИР НА ЗАНАЯТИТЕ с ПЛЕНЕР „ НАКИТИ ОТ МЪНИСТА”
25 - 28 МАЙ 2023г.
Място: ул. „11-ти август“ ,ул.,, Д-р Вълкович’’

25 май /Четвъртък/

10:00 - 19:00ч. Панаир на занаятите /демонстрации и базар/. Ще се представи творчеството на занаятчии, от цялата страна, които не спират да ни радват и удивляват с таланта и вдъхновението си. В импровизирни работилници, гражданите и гостите на Пловдив, ще видят магически процеси на живо: как в ,, Ковачница на колела’’ от парче стомана се изковава нож, и се оформя в завършено изделие, на „Пеещото колело” от парче глина се извайва съд, танцуваща совалка с магията на сплетните нишки и много други. Гост участници - ученици от Професионална гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване ”Христо Ботев”, ще демонстрират и представят занаят „Дърворезба”.
17.00 ч. Дефиле от площад "Стефан Стамболов" /Община Пловдив до стълбите ,,Пловдив 2019'', /танцови, музикални състави , участници в Панаир на занаятите и Пленер „Накити от мъниста”/
17.30 ч. Официално откриване на сцена на стълбите „Пловдив 2019” Музикална програма с участието на детска танцова школа към Фолклорен ансамбъл „Тракия“ и Дуо Челебийче.

26 май /Петък/
10:00 - 19:00 ч Панаир на занаятите /демонстрации и базар/.
10:00 - 18:00ч. Пленер ,,Накити от мъниста”. Участниците от цялата страна Софка Радева, Марияна Вълкова, Веселина Жегова, Елка Иванова, Мария Христоскова и Цветанка Георгиева ще демонстрират пред посетителите техники за изработване на мънистени накити и ще премерят уменията си в изключително красивия занаят.
11:00–18:00ч. Изложба ,,Цветна магия’’ представя изящни модели на накити и колани от мъниста, сътворени от участниците в пленера, доказали се в България и чужбина.

27 май /Събота/
10:00 - 19:0ч. Панаир на занаятите /демонстрации и базар/.
10:00 - 18:00ч. Пленер ,,Накити от мъниста”.
11:00 - 18:00ч. Изложба ,,Цветна магия’’
10:30 - 18:30ч. Благотворителна изложба-базар „Деца творят за деца“ на изделия, сътворени от децата преминали обучение в Занаятчийско училище - Пловдив. Събраните средства ще бъдат дарени за изграждане на Клиника по педиатрия в Пловдив.
*Сподели впечатления и преживявания- книга в която желаещите могат да споделят своите преживявания от Панаира на занаятите.
13:00- 17:00 Детска работилница „Фантазия от мъниста’’ Безплатно децата ще могат да се докоснат до вълшебството на мънистата и да творят под ръководството на майстор.

28 май /Неделя/
10:00 - 19:00ч. Панаир на занаятите /демонстрации и базар/.
10:00 - 17:00ч. Пленер ,,Накити от мъниста”. Обявяване победителя в надпреварата-17.00ч.
11:00 - 18:00ч. Изложба ,,Цветна магия’’
13:00- 17:00ч. Детска работилница „Сътворено с майстор Жана Иванова“. Безплатно, деца ще могат да си направят накит с техника сухо плъстене.
10:30 - 18:30ч. Благотворителна изложба-базар „Деца творят за деца“ на изделия сътворени от децата преминали обучение в Занаятчийско училище - Пловдив. Събраните средства ще бъдат дарени за изграждане на Клиника по педиатрия в Пловдив.