Куп премиери и майстори на смеха в Панорама на комедиите „Завеса под звездите“

30 Май 2023 13:46

 

Традиционната Панорама на комедиите „Завеса под звездите“ в лятно кино „Орфей“ ще представи на пловдивчани постановки с любими за публиката актьори на водещи театри и продуцентски къщи в страната. С четири премиери за Пловдив и пет заглавия с премиера на открита сцена участват Народният театър, Сатирата, Театърът на Армията, Драматичните театри на Русе и Габрово, театралните къщи “База Х”, „Вива Арте” и др.
Стартът е на 13ти юни със сборния юбилеен спектакъл на Мариус Куркински. Комедийното трио Даниел Пеев, Бойко Кръстанов и Явор Бахаров ще взривят публиката с „Джийвс и Устър в Пределно неясно“ на 18 юни, както и с най-гледаното комедийно заглавие от лято 2022 – „Отчаяни съпрузи“ два дни преди това. Михаил Билалов ще ни разходи със спомените на мафиотски бос из златното десетилетие на подземния свят в България в „БУМ-БУМ“ – Еволюция на престъпното мислене“ на 16 юни. Юлиян Вергов, Иван Радоев и Моню Монев ще споделят опита си като софийски ергени с нежния пол в „Кафе с претенция“ на 22 юни. Звездите от Народен театър „Иван Вазов“ ще предизвикат празнична еуфория за душата и сетивата с музикалната комедия „Един безумен ден“ по класиката на Бомарше „Сватбата на Фигаро“ на 23 юни. Захари Бахаров и Теодора Духовникова пък ще водят един безкраен, но и безкрайно забавен спор за всичко - пари, политика, пластична хирургия, социални мрежи...в „Това не го казвай“ на 21 юни, а феновете на Захари Бахаров ще могат да го видят и в ролята на шофьора Бае Слави в „Чамкория“, за която бе отличен с награда „Икар“ за мъжка роля.
„Завеса под звездите“ ще срещне публиката и с носителите на наградите за водеща мъжка и женска роля в областта на комедията и сатирата „Златен Кукерикон“ за 2023 година. Отличеният Руслан Мъйнов идва през септември с „Оскар“ заедно с Александра Сърчаджиева и трупата на Сатиричния театър, а Мария Сапунджиева ще гледаме на 28 август в „Ревност“ - спектакълът, за който получи статуетка, и в който си партнира с Асен Блатечки. Двамата ще сервират и „Вечеря за приятели“ с Ненчо Илчев и Кристина Янева на 14 септември.
Тоталният хит на Сатиричния театър „Криворазбраната цивилизация“ ще срещне пловдивчани с Албена Колева, Кирил Ефремов, Стефания Кочева, Ивайло Калоянчев и още куп обичани актьори в постановката на Николай Урумов по произведението на Добри Войников на 15 септември.
След успеха на комедията „Редки тъпанари“ на Теди Москов, с интерес се очаква и продължението „Още по-редки тъпнари“, което поставя пред нови изпитания героите на Мая Новоселска, Явор Бахаров, Роберт Янакиев и др.
Програмата включва и стенд-ъп комедията „Хомеопатия за душата“ с Димитър Иванов - Капитана  на 29 юни и детския оперен спектакъл с кукли „Приказната Пепеляшка“ на 14 юни.
По традиция Панорама на комедиите среща публиката и с гостуващите артисти. Първата среща-разговор ще е на тема „Как се създава комедия“ с актьора Михаил Билалов и Ваня Николова - сценарист на спектакъла „БУМ-БУМ“, на филмите , „Под прикритие“ , „Голата истина за група Жигули“ и сериалите „Връзки“, нашумелия „Вина“ и др. Срещата ще е на 16 юни от 20 часа в кино „Орфей“ непосредствено преди спектакъла.
Панорама на комедиите „Завеса под звездите“ се осъществява с подкрепата на Община Пловдив и е част от Културния календар на Пловдив през 2023 година. По логистични причини част от гостуващите заглавия ще се представят на съпътстващи сцени – Летен театър „Бунарджика“ и Дом на културата „Борис Христов“.
Пълна програма на панорамата може да намерите във facebook страницата на Арт събития Орфей. Билети се продават в мрежата на Ивентим, в Грабо и на каса МаскАрт в Дом на културата.

Main Menu