С два спектакъла от Унгария и Румъния откриха Международния фестивал за театър и съвременен танц " Черната Кутия"

02 Юни 2023 13:05

 

 

В Камерната зала на Драматичен театър - Пловдив миналата вечер бе даден старта на 17-тото издание на Международния фестивал за театър и съвременен танц "Черната Кутия". През 2023 година, фестивалът включва международни и български спектакли и събития в областта на театъра и съвременния танц от Италия, Великобритания, Румъния, България и Унгария, които пловдивската публика може да види до 15 юни.
Приветствени думи и благодарности по време на откриването пръв от сцената отправи Недялко Славов– организатор на фестивала, който поздрави участниците и публиката и от името на артистичния директор и селекционер на фестивала - Слава Младенова от фондация „Черната кутия“. Той благодари на община Пловдив за дългогодишната подкрепа, тъй като фестивалът се провежда традиционно с подкрепата на община Пловдив и е неизменна част от Културния календар на града. От 2007 година до сега, в програмата на „Черната кутия“ са селектирани новаторски театрални постановки и танцови спектакли от цял свят. В досегашните издания са участвали 154 спектакъла и събития от 31 страни и 4 континента. Партньори на фестивала тази година са Министерство на културата, Италиански културен институт, Унгарски културен институт, Холдинг КЦМ 2000, Драматичен театър Пловдив, Държавен куклен театър - Пловдив и Галерия Arsenal of Art. През изминалите години, фестивалът се с осъществявал и благодарение на подкрепата на различни посолства и културни институти, сред които на Израел, на САЩ, на Австрия, Почетно консулство на Чехия, както и на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив, Фондация „Пловдив 2019“ и други.
Фестивалът откри официално заместник-кметът по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов. Той поздрави Недялко Славов и Слава Младенова за усилията, труда и вдъхновението, които влагат в организацията и провеждането на фестивала, защото на първо място не е никак лесно, а и защото “Черната кутия“ е „специален фестивал“, едно стойностно, културно събитие, което всяка година надгражда и се развива, за да провокира вярната публика с новаторски театрални постановки и танцови спектакли.
В деня на откриването, публиката видя два спектакъла – на Ференц Фехер от Унгария и неговия „Tofu P Potter“ от 19 часа, а от 20.30 ч. „Pappa Mia“ на M STUDIO I от Румъния. Ференц Фехер е ярка фигура в света на унгарския танцов театър, чиито творби са представяни по целия свят. Стилът му е уникална и експресивна комбинация от freestyle dance, физически театър и анималистични движения. По спектакъла, в който той влезе в ролята на куче, Фехер е работил в продължение на 6 месеца, провокиран от времето в изолация заради световната пандемия от Ковид. След него румънското M Studio, създадено през 2005 г. като платформа за развитие на нови форми на изразяване и възможности в изкуството на движението показа в спектакъла запазената си марка. Стилът на компанията е сливане на съвременен танц, движение и физически театър. Te често работят с гост хореографи и спектаклите им са високо оценени сред международните танцови и театрални фестивали, компанията е представяла работата си в Унгария, Хърватия, Германия, Сърбия, Словакия, Полша, Иран, Доминиканската република, др.

Main Menu