Пловдивската писателка Магдалена Манчева с нова книга „И те обичаме, море“

05 Сеп 2023 14:06

 

Когато Мохамед не отива при планината,планината отива при Мохамед. Нали помните тази поговорка? Перефразирана тя звучи така: Когато не можем да отидем до морето, морето идва при нас. Ето го. Разляло се е на 90 страници, „безпределно и безкрайно“. И плажът е пълен с оригинални субекти, читателят не може да се откъсне от тях, нито да ги забрави. Както пише литературоведът: „ Това е съвременен тип четиво, което взема най-доброто от двата свята – от познавателната информация и от забавлението и го поднася с настроение под формата на инфотейнмънт. Всичко е като роман, изглежда мащабно, с много красота в цялостната композиция. Импресиите звучат тържествено и от тях извира някакъв особен, покоряващ ритъм, амалгама от емоции с необичайно силен заряд, който докосва читателите на много нива.“
С финес и емоционална наситеност стихосбирката ви потопя в безкрая на летните дни, в които се отразяват огледално хорски отношения, плажа като сцена, характера на морето, тръпката от неговата сила и очарование. 45 мига, колкото са стиховете в книгата, 45 кехлибарени късчета. Съпоставяте ги с вашите спомени, но тези в книгата ви карат да дишате като морето – спокойно и дълбоко и да намирате нескучното във всяко нещо. Това е четиво, което отвлича читателя по особено красив начин във времето и пространството, за да му покаже живата реалност през очите и сърцето на авторката, с много забавни истории и интересни хрумвания, с желание за корекция на поизкривените до гротеска поведенчески линии.
Но да се върнем пак към легендата за Мохамед. Той бил много работлив. Но си имал една мечта. Да отиде някой ден в планината, да изкачи върха й и оттам да види света. Да, ама от много работа все не му оставало време. Един ден станало чудо – планината сама дошла при него. Та така, ако си имате една мечта – морето и много искате да усетите тръпката от неговата сила и очарование, ами не отлагайте, сега е само за 12 лв. И сигнал във ФБ на авторката.