Известният бетеанец Георги Найденов с премиера на двете си нови книги

27 Окт 2023 10:26

Известният пловдивски журналист Георги Найденов направи премиера на последните си две книги – „Как желязната завеса се спусна над тридесет и осмия паралел“ и „Сребърна земя“.
Първата книга е посветена на 70-та годишнина от края на жестокия конфликт между две идеологии на Корейския полуостров. „Във войната се намесват 20 държави от различни континенти. България участва по хуманитарен начин с контингент от медици, което до ден днешен се помни от корейския народ. Признателността все още не е забравена. Освен това България приема над 600 сирачета от Корея и Китай на държавна издръжка, които остават у нас в продължение на няколко години, докато се завърнат в родините си. Войната продължава 3 години, като отнема живота на повече от 1 милион души от двете страни и завършва с примирие, което е неокончателно решаване на проблема. Мирен договор няма и до днес“, посочи в изказването си редакторът на книгата Асен Димитров – Феликс, който е литературния критик, историк и поет.
Специален гост на премиерата бе директорът на Корейския културен център в България д-р Джеймс Канг. „Имаме невероятни спомени с Георги Найденов от пътуването ни в Южна Корея, когато отпразнувахме неговия 70-годишен юбилей. Радвам се да видя на лицата ви, че се интересувате от историята на източните страни и специално на Корея. Мисля, че Георги Найденов е единственият ми приятел, който е посетил Северна и Южна Корея. Книгата за войната е добре да я прочетат не само в България, но и в други страни, защото това е история на война, която все ще не е приключила, а преди 70 години е спряла. Пожелавам всички да я прочетат и да се молят на Господ да има обединение“, сподели д-р Канг. Според него, независимо колко мъки са минали, мечтата за съединение ще се сбъдне. Той поясни, че на Корейския полуостров около 40 хиляди души страдат от разединение на семействата.
Въпреки всички препятствия през последните 70 години, Южна Корея развива не само икономиката, но и културата и изкуството. „В момента се нарежда на 10-то място по икономически растеж в света и на 6-то място по военна сила, независимо от разделението, независимо от големите държави“, поясни Джеймс Канг.
Авторът на „Как желязната завеса се спусна над тридесет и осмия паралел“ сподели впечатленията си от посещенията си в Корея. В една от публикациите си той разказва за хангул – единствената фонетична азбука, която е съществувала между 14 и 16 век на Корейския полуостров. „Когато с делегация на СБЖ пътувахме в Корея, отбелязахме моя рожден ден. Корейските приятели ми подариха печат с моето име на хангул. Това са красиви спомени, които продължават да ме топлят, защото са символ на човечността и приятелството. Именно посещението ни в Южна Корея ме вдъхнови след завръщането в България да напиша книгата „Журналистиката – гласът на човечеството“, сподели Георги Найденов. На срещата с читатели той разказа за живота си в пловдивския пансиона, в който е споделял ежедневието си със сирачета от Корея и Китай. Приятелството с някои от тях е продължило през годините, с други – съдбата ги е срещнала в различни краища на света.
Според литературния критик Асен Димитров и тази творба на пловдивския журналист се е появила навреме. „Това не е единствената книга на Георги Найденов, която се появява в точния момент. По същия начин той създава своите книги за Афганистан, Нагорни Карабах, Украйна. Реагира веднага на световните процеси като човек, който познава детайлно проблемите в тези държави“, коментира Димитров. Той подчерта, че авторът не заема страна, а представя позицията на двете страни на конфликтите.
Втората книга на Георги Найденов – „Сребърна земя“ е посветена на Аржентина. Името на страната произлиза от „аргентум“, което означава сребро или „сребърна земя“. Според Георги Найденов в Аржентина чувството за човечност е издигнато в култ и в това се е убедил многократно при визитите си в различни градове на страната. Той разказа и за срещите си с българската диаспора, както и за интересни факти за наследници на известни български фамилии, които са се установили да живеят в латиноамериканската страна и са направили значими нововъведения за обществото.
За премиерата на книгите на Георги Найденов бяха пристигнали негови приятели и колеги, както и членове на СБЖ. Събитието се проведе в конферентната зала на Народна библиотека „Иван Вазов“, на която пловдивският журналист е дарявал стотици томове. Проявата бе организирана от фондация „Помогни на нуждаещите се“ и нейните асоциирани структури: Граждански форум „Съвет на нацията“, Колеж „Източен Европейски Образователен Център“ и Международна академия по журналистика „Европрес“.