Десетки пловдивчани уважиха вълнуващата и красива мароканската вечер в Дома на културата

07 Ное 2023 11:53

Пъстра, цветна и ароматна мароканска вечер се състоя снощи във фоайето на Дома на културата „Борис Христов“. Събитието бе открито от Нейно Превъзходителство г-жа Закия Ел Мидауи, Посланик на Кралство Мароко, която даде началото на едно вълнуващо, виртуално пътуване из северноафриканската държава. Посетителите имаха възможност да се насладят на изложбата на известния пловдивски фотограф Минко Михайлов „Мароко - вдъхновение в цветове“, да се докоснат до традициите и културата на Кралство Мароко като опитат от специалитетите на мароканската кухня и мароканския чай – запазена и до днес вековна традиция, както и да се запознаят с типичните марокански женски костюми – Кафтани, представени с дефиле от красивите момичета от ФА „Дилянка“ Пловдив с художествен ръководител Мария Кьосева.

Нейно Превъзходителство г-жа Закия Ел Мидауи изказа специална благодарност към община Пловдив и лично към заместник-кмета по култура, археология и туризъм Пламен Панов за ценната подкрепа, както и за дългогодишното ползотворно сътрудничество за осъществяването на поредица културни събития в първата българска Европейска столица на културата - Пловдив 2019.

Топли думи на благодарност, Нейно Превъзходителство отправи към фотографа Минко Михайлов за прекрасната изложба, представяща народа, улични пейзажи, природата, цветовете, ароматите, пустинята Сахара и богатството на мароканската култура. Кадрите в експозицията са заснети в период от 10 години от 2013 до 2023г. от общо 5 пътувания. Мароко е първата държава, която Минко Михайлов посещава като фотограф-пътешественик и завинаги запалва искрата в него, която го превръща в един от най-известните български травъл фотографи. Нейно Превъзходителство г-жа Закия Ел Мидауи отбеляза още в приветствието си, че събитието се случва ден след паметната дата 6 ноември, в която Кралство Мароко чества 48 години от Зеления марш, благодарение на който Мароко успява да освободи всички територии, намиращи се все още под чужда окупация и да възстанови териториалната си цялост.

Посланичката на Кралство Мароко благодари и на момичетата на Фолклорен танцов ансамбъл "Дилянка", които демонстрираха уникалните ръчно ушити приказни одежди, с които мароканските жени много се гордеят и носят само на специални поводи.

Публиката научи детайли за разликата между Кафтани и Такшита – традиционните женски дрехи - символ на мароканската оригиналност. Жените от северноафриканската държава носят тези красиви одежди на сватби, на големи светски събития, на семейни празници. Традиционните шевове по дрехите, в които има вплетени сребърни и златни нишки, са гордост за мароканските дизайнери, които показват работата си на модни дефилета както в Мароко, така и по света. Едни от най-известните световни дизайнери, сред които Жан Пол Готие и Ив Сен Лоран, са създавали уникални модни колекции, вдъхновени от красотата на мароканските Кафтани и Такшита.

Гостите опитаха от традиционните марокански сладки, пиха дъхав чай и си направиха множество снимки с момичета от „Дилянка“ и представителите на посолството, които също бяха облечени с типичните марокански женски костюми – Кафтани.