Откриха новата експозиция „Полюси“ в Природонаучния музей в Пловдив

16 Фев 2024 20:27

Многобройни гости препълниха залите на Регионалния природонаучен музей в Пловдив за официалното откриване на новата експозиция „Полюси“ и провеждане на първия по рода си „Леден фестивал“ (16 и 17 февруари 2024г.), създадени по проекта "Изграждане на жива експозиция Антарктида", финансиран от Национален фонд "Култура".

На събитието присъстваха кметът на община Пловдив Костадин Димитров и зам.-кметовете по култура Пламен Панов и по финанси Женя Петкова, кметът на район „Централен“ Георги Стаменов, почетният консул на Германия в Пловдив д-р Мариана Чолакова, директорите и представители на пловдивските музеи и на ОИ „Старинен Пловдив“, изп.директор на фондация „Пловдив 2019“ Кирил Велчев, председателят на Съвет по туризъм инж. Любозар Фратев и много други. Сред гостите бе и председателят на Национално сдружение „Български музеи“ – Борис Хаджийски.

Детска формация за музика и танци при ДГ “Малкият принц“, Пловдив очарова публиката с два тематични танца - “Танц на ледените октоподи” и “Океански оркестър”. Не за първи път малките танцьори участват с атрактивна програма във важни за музея събития и създават много настроение.

„Благодаря на община Пловдив за изключителната подкрепа! Благодарение на съвместните ни усилия се случват хубави неща, които правим заедно. Преминахме през много препятствия и трудности, но верни на принципа , че „няма начин, да няма начин“ и когато вярваме в успеха, резултатите са видими и радват посетителите. За нас най-важно е да виждаме грейналите лица и щастливи очи на нашите малки посетители и техните родители“, каза директорът на музея гл. ас. д-р Огнян Тодоров.

Той разказа, че идеята за създаване на залата е възникнала спонтанно, след среща на уредниците на музея с проф. Христо Пимпирев, а целта е там да се представят видове от Северния и Южния полюс. Това е последният модул, който се открива в музея като експозиционна площ и е важна част от образователната програма на екипа. Залата ще е динамична и ще бъде обновявана непрекъснато с нови обитатели. Проектът "Изграждане на жива експозиция Антарктида" цели да надгради капацитета на музея чрез изграждане на първата в Европа, а и в света, експозиция от живи екземпляри, редки видове риби и безгръбначни от Антарктическия континент. Общата стойност на аквариума е 200 хил. лева, част от които са собствено финансиране от приходите на музея. Проектът е иновативен и включва няколко етапа - изграждане на експозиция, доставка на живи екземпляри от българските учени полярници от Антарктида, провеждане на Фестивал, създаване на специфично съдържание за експозицията и работа с целеви публики. Партньор по проекта е Българският антарктически институт.Вчера българският кораб „Св.Св. Кирил и Методий“, който е на научна експедиция, е потеглил обратно, съобщи още гл. ас. д-р Огнян Тодоров. Очаква се в края на март или началото на април да бъдат доставени две антарктически рибки. До края на март в новата зала ще пристигнат и препарирани екземпляри - полярни бяла лисица, сова, заек и пор. В музея има два вида раци от северните части на Финландия, предоставени са от фирма "Метро". Работи се в сътрудничество и с аквариуми от Норвегия. Така леденият аквариум ще бъде допълван непрекъснато с видове и от двата полюса, в момента в него има американски омар. В залата може да се видят бяла мечка, полярна яребица, тъпоклюна кайра и хумболтов пингвин.

„Откакто г-н Тодоров е ръководител на музея, той постоянно се развива. Днес музеят е лидер по приходи и посещаемост. Много е важно да отбележа, че когато има добро управление, то може да обедини държавните и общинските власти и да надграждаме постоянно. Благодаря ви много за активността! Предвидили сме средства в общинския бюджет, ще подкрепим тази експозиция с 10 000 лв. Вярвам, че с общите ни усилия музеят да продължи да се развива. Действаме всички в една посока – напред!“, каза кметът Костадин Димитров. Той разкри, че се обмислят варианти да се предоставят още площи на Природонаучния музей, защото настоящите не са достатъчни.

Заместник-кметът Пламен Панов също поздрави екипа на музея. „Много е радостно да отбележа, че нашите музеи се научиха да пишат и изпълняват проекти, да привличат финансиране, а това е ясна заявка за натрупан капацитет“, каза Пламен Панов. Той съобщи, че освен 10-те хиляди лева, заложени в бюджета за РПНМ, музеите през тази година ще имат онлайн платформа за закупуване на входни билети. ОИ Старинен Пловдив имат такава от миналата година. В бюджета, който бе приет вчера, за ГХГ са предвидени 300 хил. лв. за окончателно оформяне на двора, амфитеатралното пространство и екрана, за РЕМ – 200 хил. лева за завършване на т.нар. „База 2“, където ще бъде експозицията с ютиите, 650 хил. лв. - за археологически разкопки , за ул. Брезовска и могилата в Южен. Ще продължи и обновяването на витрини и експозиции. Мобилното приложение по проекта „Културното наследство на Пловдив, представено в ревитализирани, реставрирани и реновирани места“ по норвежката програма, ще бъде факт съвсем също и ще обединява нашите културни институти.

Програмата на "Леден Фестивал" в първия ден на фестивала включва творческо ателие, в което малчуганите ще сглобяват образователни пъзели, които ще ги запознаят с разнообразния свят на морската фауна и "Водно приключение", в което децата имат възможност да се превърнат в своите любими водни същества чрез артистично рисуване по лицата.

В събота, 17 февруари, от 10:00ч. до 15:00ч. ще се проведе ателие за оцветяване "Антарктическите чудеса". В него малките посетители ще се потопят в света на антарктическите животни чрез рисуване, което не само ще развие техните артистични умения, но и ще стимулира тяхното разбиране за важността на запазването на природата.