Природонаучният музей кани на арт работилница „Дървото на живота от скандинавски мъх (лишей) с чаша вино"

11 Юни 2024 15:25

Регионален природонаучен музей – Пловдив кани своите по-големи посетители 18+ на АРТ работилница „Дървото на живота от скандинавски мъх (лишей) с чаша вино". Екипът на музея е подготвил творческо ателие на 19 юни 2024 г. , сряда, от 19:00 ч., в което участниците ще създадат свой собствен шедьовър от скандинавски мъх (лишей).

„Идеята е да ви помогнем да дадете воля на въображението си в творческа атмосфера и да изразите свободно своята креативност. Събитието ще започне с беседа из залите на музея, която вярваме, че ще ви донесе вдъхновение и ще даде идея за красива и уникална картина от скандинавски мъх (лишей), която ще отнесете в дома си за спомен. След това във фоайето на музея ще ви очаква вашето място за творене с чаша вино“, разказаха от екипа на музея.

Записването за участие става на телефон: 0877696776. Продължителността е 2 часа. Цената е 50 лв. и в нея са включени всички материали, беседа и вино. Материалите, които ще се използват са рамка за снимка формат А4, скандинавски лишей (различни цветове), кожа и други природни материали. Участниците трябва да са на възраст 18+.

В природата мъхът е навсякъде. Неговата изключителна адаптивност е свойството, което го прави подходящ за различни интериорни решения и украса. Използва се декоративният скандинавски мъх, който не се нуждае от директна слънчева светлина и сам си набавя влагата, която му е нужна.

Скандинавският мъх се монтира директно върху съответната плоскост от порест или капилярно проводим материал от рода на дървото, корка, шперплат и други. Така растението се захваща здраво и съхранява свежия си вид като си набавя нужната му влага от въздуха в помещението. Декоративният мъх може да съществува в напълно тъмна среда, няма нужда от дневна светлина, за да се развива. Затова може да се поставя в помещения, които не се осветяват - коридор, фоайе, чакалня.

Безспорно най-популярни за украса са декоративните картини от скандинавски мъх в рамка с различни цветове и разнообразни фигури. Едно от най-ценните свойства на мъха е, че балансира влажността на въздуха в помещението, отдавайки или абсорбирайки влагата. По този начин работи за подобряване средата на живот, ограничаване появата на плесени и разпространението на опасни микроорганизми. Мъховата растителност блокира звуците с висока честота, а картините с мъх намаляват шумовете с ниска честота. Така създадената благоприятно среда има положително влияние върху здравето.