Силвия Митовска и Петър Белев с концептуална изложба „PERSONA“ в Зала „2019“ на „Гладстон“ 32

18 Юни 2021 13:11

 

От 18 юни до 11 юли в Изложбена зала „2019“ Силвия Митовска и младият архитект и артист Петър Белев ще представят съвместна концептуална изложба „PERSONA“, подготвяна от тях през последните две години специално за това пространство на Градска художествена галерия – Пловдив.

В текста към изложбата Петър Белев посочва:

„Думата "персона" произхожда от латинския глагол „personare“ и

в античността служи за название на театрална маска. Терминът еволюира

и днес определя един от архетипите в психологията на Юнг :

идеалния аспект на личността, който ние представяме на външния свят…

Творбите от изложбата изобразяват една анонимна, непозната за авторите личност. Тя няма конкретни заслуги, но нейният образ по абсурден път се превръща в монумент, няма самоличност, но заживява нов живот чрез своите уголемени репродукции. Те приемат формата на гигантски маски.“

 

Силвия Митовска е завършила пловдивската Художествена гимназия (сега НХГ „Цанко Лавренов“), както и Националната художествена академия в София със специалност „Керамика“ (1991). Имала е множество самостоятелни изложби, а също така и участие в съвместни изяви, последната от които беше в Залите за съвременно изкуство „Баня Старинна“ с фотографа Мария Джелебова ("И Ангелите ходят на баня", част от програмата на Есенен салон на изкуствата, Пловдив – Европейска столица на културата 2019).

 

Петър Белев е роден в София през 1987 г. Завършва Национално висше училище по архитектура в Париж (2013) и парижката школа „Екол дьо Шайо“ по опазване на недвижимото културно наследство (2020).

През 2014 г. участва с дипломната си работа в колективната изложба TransFormations в Национален център за изкуство и култура "Жорж Помпиду" в Париж.

Негови скулптури и архитектурни проекти са участвали в многобройни колективни изложби в България (Пловдив и София), а също във Франция и Италия.

Носител е на награди за скулптура и за архитектура.

Творби и на двамата артисти се намират в частни колекции у нас и в чужбина.

Откриването на изложбата е на 18 юни от 17:00 до 19:00 часа.

Main Menu