"Светещи сфери” изгряха в Къщата на Верен Стамболян /снимки/

23 Юни 2021 20:11

В къща Стамболян тази вечер беше открита изложбата на съвременния унгарски художник Мартон Ромвари, която носи заглавието „Светещи сфери”. 

Експозицията, която носи името „Светещи сфери“ се реализира, благодарение на Посолството на Унгария в София и Унгарски културен институт в София. Изложбата откриха Н. Пр. г-жа Текла Харангозо - Посланик на Унгария в София, Пламен Панов – заместник-кмет по култура, археология и туризъм на община Пловдив и г-жа Сандра Мишкеди - директор на Унгарски културен институт.

Нейно Превъзходителство г-жа Харангозо благодари специално на община Пловдив и Общински институт „Старинен Пловдив“ за чудесното, дългогодишно партньорство, както и за възможността изложбата на Мартон Ромвари да бъде представена в прекрасната обстановка на красивата къща Стамболян. На чудесен български, посланичката представи информация за автора и неговите творчески постижения, като припомни и други събития, реализирани в сътрудничество с Пловдив през последните години. Специален момент в тези отношения е и сътрудничеството по линия на Европейска столица на културата 2019. Тя пожела успех и на град Веспрем в Унгария, който ще е столица на културата през 2023 г.

Заместник-кметът Пламен Панов също благодари на Посолството и на Унгарския културен институт за ползотворното сътрудничество, за подкрепата по време на титлата Пловдив – Европейска столица на културата 2019 и за приятелството. Той още веднъж акцентира на ролята на изкуството и културата - доказано най-добрата и ефективна дипломация. Пламен Панов запозна накратко Нейно Превъзходителство с възможностите, които дава Културния календар на община Пловдив за международно сътрудничество, както и със съвсем новата, пилотна Резидентна програма. Той сподели и идеята си, талантливият авангардист Мартон Ромвари да бъде поканен за участник през следващата година. Целта на резидентната програма е именно в това да бъдат създадени условия за творчески обмен между гостуващите творци и местната артистична общност, да се реализират иновативни идеи в съвременните тенденции на визуалните и дигиталните изкуства с фокус ключови обекти от богатото недвижимо културно наследство на Пловдив. И не на последно място - да излъчи художествен продукт, съвместим с имиджа на града като място за култура и туризъм., който да остане, заедно с безценната възможност за обмен на артисти, партньори и ноу-хау.

Екипът на ОИ „Старинен Пловдив“ изненада гостите с подаръчни торби със сувенири с бранда „Епископска базилика на Филипопол“ – най-новото съкровище на Пловдив. Унгарските гости подариха на домакините по бутилка от популярното унгарско вино Токай. То е най-известното унгарско вино, създадено в североизточната част на страната и допринесло популярност на сладките вина от Унгария. Токайското вино е обичано от много исторически личности, след които Бетовен, Луи XIV, Петър I. Това вино в Унгария е толкова добре известно, че дори се споменава в химна.

Изложбата „Светещи сфери” в Къщата на Верен Стамболян може да бъде видяна до 07.07.2021 г. Вход свободен!

Main Menu