Латино звездата Едуардо Вилегас избра Пловдив за световна премиера на новия си албум

15 Юли 2021 15:40

 

️Пловдив приема Едуардо Вилегас, звезда на латино музиката от Венецуела. Концертът е ексклузивен за България. На живо и пред публика ще бъде представен новият албум "Respetala" с авторски композиции на Едуардо Вилегас (Eduardo Villegas). Едновременно с това, чрез заснемане на живо и през онлайн платформата на Bee Bop Café ТВ ще бъде осъществена световна премиера в интернет, която можете да гледате безплатно от всяка точка на земното кълбо. Ще видим и интервю с артиста на испански, с превод в ефир на български език. Билетите за концерта на живо са ограничени до 50 места, събитието започва в 21 часа, а щастливците в клуба ще имат възможността да наблюдават освен изпълнението, така и дискретно да участват в историческия момент на излъчването му. Един незабравим спомен.

 

Роден през 1953 г. в Каракас, Едуардо Вилегас израства с карибските ритми и музика на родната си Венецуела. Музикалният му стил е изграден върху афро-латиноамерикански ритми като меренге, салса, самба, гуарача, ча-ча и сон; включва и влияния от латино джаз, балади и венецуелски фолклор. Заглавието на албума, чиято премиера ще видим и чуем, носи името на едноименната композиция "Respetala" (Respect Her). Композициите отдават почит към жените и нужното уважение към достойното им място в съвременния свят. Застъпени са и теми като доброта, любов и хуманизъм през погледа и сърцето на човека от Латинска Америка.

 

Изборът на Едуардо Вилегас за осъществяване на този международен проект именно тук е неслучаен и се основава на емоционалната му връзка с Пловдив, както и на високото качество на звук, светлини и заснемане, което предлага локацията за концерта. Организатор е Сдружение “Общо Бъдеще”, със специалната подкрепа на клуб Bee Bop Café и платформата им за онлайн стрийм beebopcafe.tv. Излъчването на живо в интернет цели достигане до широка аудитория и е част от борбата на артисти и културни оператори за преодоляване на негативните аспекти на пандемията.

 

Този концерт е мост на човечност и творчество между отделни личности, държави и континенти. През 2013 година в Берлин артистичният път на Едуардо Вилегас се пресича с този на пианиста и преподавател в музикално училище там, роденият в Пловдив, Светлозар Стоилов. Започва многогодишна съвместна работа и общи концерти с музиканти от цял свят. Пандемията разделя приятелите и отлага дълго планирания албум. Благодарение на частичното разхлабване на мерките в Европа, Едуардо Вилегас взима решение да лети от Берлин и осъществи този проект в България, която му напомня за слънчева Венецуела. Специални благодарности на артистите от българска страна, които приеха това предизвикателство с любов, отдаденост и пълен професионализъм. Съставът на групата е: Едуардо Вилегас (вокал, китара и автор на композициите), Светльо Стоилов (пиано), Кристиян Желев (барабани), Христо Минчев (бас), Венелин Георгиев (саксофон).

 

Очакваме Ви за незабравима и гореща среща с творчеството на Едуардо Вилегас. Музиката му разкрива истинските и дълбоки емоции в светогледа на артист, роден и израснал в сърцето на Латинска Америка. Концертът и безплатното живо излъчване започват в 21 часа във вторник, 20 юли. По-долу можете да се запознаете с богатата биография на артиста и да оцените по достойнство качествата на специалния ни гост.

 

“Едуардо Вилегас - човекът с голямото сърце, който разказва страстно истории”.

 

Биографията на Едуардо Вилегас е богата и цветна. Тя обхваща не само музикалното му творчество, но е доказателство и за голямото му сърце на филантроп, активист за човешки права и борец за хуманитарни каузи. Съпричастността му към бедните, отхвърлените и нуждаещите се проявява още в младежките му години. Само на шестнадесет той пее на самоделни сцени в серия от концерти в Корал Каракас, Венецуела и събира пари за нуждаещите се.

 

През 70-те години на двадесети век Вилегас заминава за Германия и кариерата му разцъфтява на международно ниво. Съосновател на първата група за салса в Германия "Salsanco" през 1978, певец на латино фестивала в Амстердам през 1986 г. с Conexion Latina и дели една сцена с легенди като Карлос Сантана, Селия Круз, Тито Пуенте и други; вокалист на групата "Latino Dance Machine", 1988-1999 - Златна Плоча в Канада и Япония. Основател на групата "La Nota". Издаване на албум и видео клип с групата "El Paso (VIVA и MTV), 1996. Участия на "Classic-Open-Air" Berlin Gendarmenmarkt, както и на фестивала Елбан през 2010 и 2011. Негова е и заглавната песен на на шестия Карнавал на културите в Берлин, озаглавен "Карнавал-културал". През 2016 г. видеото към композицията Tengo Miedo печели трето място на престижния конкурс в Берлин на Асоциацията на германските режисьори (Видео: Юрген Пело / Джейсън Янез; Текст и Музика: Едуардо Вилегас).

 

Едуардо Вилегас надскача рамката на доказан артист и посвещава огромна част от живота и времето си на хуманитарни каузи и чиста помощ към обикновения човек в нужда. Той организира няколко хуманитарни мисии на немски лекари във Венецуела. Въпреки трудните политически и социални условия в родината му, той организира операции за жертви на изгаряне и други тежки заболявания през последните години. С подкрепата на немски институции пациенти от Венецуела успяват да пътуват и претърпят операции в Германия, Бад Кройцнах.

 

Вилегас е основател на асоциацията "Артистите за децата СЕГА" и организатор на десет "Карибско-латински благотворителни фестивала - American" в полза на бездомните деца и предучилищни социални проекти в Латинска Америка, както и за набиране на средства за жертвите на катастрофата с наводненията във Венецуела. От 1995 до 2003 година е ръководител на творческия отдел в социално-педагогическия учебен център Haus am Rupenhorn в Берлин.

 

Любовта към музиката не отстъпва и Вилегас създава музикално училище за деца във Венецуела. Само една година по-късно осем деца от музикалното училище в Сан Хосе де Барловенто, малко селце в северната част на страната, пътуват до Европа и показват придобитите умения на Classic Open Air, Gendarmenmarkt, свирят латино класики в Магдебург, както и на музикалния фестивал в Ла Рошел, Франция.

Main Menu