Открива се изложбата на VIII Международен фото салон ПЛОВДИВ 2021

23 Юли 2021 13:12

 

Международен фото салон Пловдив се провежда за осма поредна година и отново е под патронажите на FIAP, HPS и НСФА, и разбира се с традиционната подкрепа на община Пловдив. Въпреки всички трудности и изпитания, на които организаторите бяха подложени във връзка с мерките и ограниченията заради ковид пандемията у нас и по света, те успяха да привлекат вниманието на 353 автора с общо 4851 фотографии от 46 държави във всички 6 раздела. За финалната селекция бяха оценени 1177 фотографии на 263 участника от 42 държави.

Петчленно жури от двама чужденци и трима българи разгледаха и оцениха всички фотографии в периода от 3 до 5 юни 2021. Председател на журито беше Микеле Мачинай, EFIAP/s, AFI от Италия, а втория чужденец беше Спирос Ятрополус, EFIAP/p, ESFIAP от Гърция. Българските членове бяха Tеодора Димитрова, AFIAP, Пламен Петков, EFIAP и Явор Мичев, AFIAP. С високият си професионализъм и опит, в последния ден на журиране те определиха всички награди.

Официалното откриване пред публика на селекция от наградените фотографии, и церемонията по награждаването ще се състои на 31.07.2021, от 13:00 ч. в Пловдив, Цар Симеоновата градина, алеята на фонтана Деметра. В експонираната изложба са включени само част от наградените фотографии – общо от 98 автора, от 31 държави.

Заповядайте на откриването и награждаването!

        

Голямата новина, а същевременно и приятна изненада свързана с града на седемте тепета, е че плакетът за най-добрия пловдивски автор в салона спечели Минко Михайлов, ЕFIAP. Друга новина, свързана с нашия съгражданин е, че негова знакова фотография от гребен канал Пловдив бе избрана и оценена с Почетната диплома на Община Пловдив! Нека честитим на фотографа-творец, и му пожелаем още по-високи успехи в най-младото и светло изкуство!

Най-добрите фотографии спечелиха 183 индивидуални награди, 11 награди (по статистика) за автори и 2 за фото групи и клубове. Този богат награден фонд, отличи най-високо творбите на общо 114 автора от 33 държави - от Аржентина, през страни от цяла Европа и Азия, и чак до Нова Зеландия.

Официалният знак на FIAP - светло синя FIAP значка – най-добре представилия се автор в салона спечели фотографа Саураб Сирохия, GMPSA/P, EFIAP/P, GPU CR5, VIP5, GAIUP, SEPSS от Индия, от група India International Group.

Плакетът на Фотографското общество на Гърция (HPS) за най-добре представилия се автор спечели Владимир Карамазов. Той е и най-добре представилият се български автор.

Плакетът за най-добре представил се чуждестранен автор (от организатора) спечели  - Лоренцо Ди Кандия, EFIAP/g, EPSA, AFI, GPU CR3 ZEUS от Италия.

За нас е изключително приятно, че в конкурса взеха участие фотографи на 3 български и 9 чуждестранни фотографски групи и клубове – от Франция, Гърция, Северна Македония, Турция, Русия, Иран, Индия и 2 от Китай.

В предизвикателството, отправено към млади автори от 1621 години се включиха младежи от Южна Африка, Индия, Словения, Сърбия, Босна и Херцеговина и България. Приятната новина в тази инициатива на организаторите е, че от младите фото творци има автори с награди.

Плакетът за най-добре представилия се фото клуб, тази година е за клуб от Индия - India International Group, а плакета за клуба-подгласник (с много малка разлика), но с много награди е фотоклуб ЕВРАЗИЯ, Русия.

Най-високото отличие, Купата на салона, оцени фотография на Кристиян Киефер, Люксембург.
Организаторите поощриха с кристален плакет и фотография на Сергей Коляшкин от Русия, който бе подгласника на голямата награда.

Общо 32 родни фото творци спечелиха 53 награди. 16 от тези награди са медали - 10 златни, 3 сребърни и 3 бронзови медала.

С голяма гордост можем да заявим, че родните автори представиха достойно България. Техните творби ще достигнат до 46 държави, благодарение на печатния албум, който ще получи всеки участник в конкурса. От всички наградени български автори, 10 индивидуални участници са от Пловдив, а двама клубни участника са от „Фотографска задруга“ Пловдив – с общо 13 награди.

С най-много награди бяха отличени Владимир КарамазовСветлин Йосифов, AFIAP, следвани от Димитрина Андреева, EFIAP и Мирослав Момински, EFIAP/b.


          

   Българските автори спечелиха следните награди:

  1. 1.Албена Андреева– HPS почетна лента
  2. 2.Александър Александров– Диплома от член на журито
  3. 3.Александър Иванов, AFIAP, QPSA – FIAP бронзов медал;Поощрителна диплома от организатора
  4. 4.Ангел Андонов– HPS златен медал
  5. 5.Ангел Ненов– НСФА златен медал
  6. 6.Владимир Карамазов– 3 FIAP почетни ленти; Почетна лента на салона; Диплома от член на журито; Плакет на HPS (най-добре представил се автор); Плакет за най-добре представил се български автор.
  7. 7.Вяра Антонова– Почетна лента на салона
  8. 8.Димитрина Андреева, EFIAP – 2 FIAP почетни ленти;Диплома от член на журито
  9. 9.Димитър Антонов– Диплома от член на журито
  10. 10.Димо Христев– Почетна лента на салона
  11. 11.Емануел Антонов– Диплома от член на журито
  12. 12.Ивайло Сакелариев, EFIAP – Поощрителна диплома от организатора
  13. 13.Иван Иванов– FIAP почетна лента; Диплома за най-добре представил се автор в раздел Природа
  14. 14.Иван Миладинов– HPS златен медал
  15. 15.Калоян Сухоруков– FIAP сребърен медал; НСФА Почетна лента
  16. 16.Костадин Маджаров– Поощрителна диплома от организатора
  17. 17.Красимир Кънев, AFIAP – Салонсребърен медал
  18. 18.Красимир Лазаров– FIAP златен медал
  19. 19.Лариса Усманова– Диплома от член на журито
  20. 20.Любомир Аргиров– Диплома на комитет Родолюбие; Поощрителна диплома от организатора
  21. 21.Минко Михайлов, EFIAP – Почетна диплома от община Пловдив;Плакет за най-добре представил се пловдивски автор
  22. 22.Мирела Партинова– HPS златен медал; FIAP почетна лента
  23. 23.Мирослав Момински, EFIAP/b – НСФА златен медал; Салонзлатен медал; Диплома за най-добре представил се автор в раздел Фотожурнализъм
  24. 24.Надежда Райчева– FIAP почетна лента; Диплома от член на журито
  25. 25.Пламен Пенов– HPS златен медал
  26. 26.Радослав Свирецов– FIAP почетна лента; Почетна лента на салона
  27. 27.Светлин Йосифов, AFIAP– FIAP сребърен медал; FIAP бронзов медал; НСФА златен медал; Диплома за най-добре представил се автор в раздел Портрет и тяло
  28. 28.Силвия Маринова– Диплома от член на журито
  29. 29.Станимир Петков– Диплома от член на журито
  30. 30.Таня Маркова– HPS почетна лента
  31. 31.Цончо Балканджиев, EFIAP – FIAP почетна лента
  32. 32.Юлий Василев, EFIAP/b – НСФА златен медал; Салонбронзов медал


Изложбата ще бъде експонирана от 31.07 до 14.08.2021 година. 

Main Menu