Плюс – Минус / ЗАВРЪЩАНЕТО

27 Авг 2021 16:15

 

В началото бе изборът. Неговата непрестанна и наложителна поява е присъща за художника. Изборът между противоположности, като светлото и тъмното, като цветното и монохромното и в крайна сметка, като плюсът и минусът. Съществена и важна, обаче, за конкретния случай е създалият се избор между две противоположни по своите мисловни и емоционални начала личности. Съвместен избор за творческо свързване между тях, който датира от повече от десетилетие и се запазва до днес. Изложбата „Плюс / Минус – Завръщането“ е креативен проводник на тази създала се двоичност между художниците Веселин Симеонов и Христо Бозуков. Вплетени в система от две взаимно допълващи се единици, те осъществяват постоянно преобразуване на ментална и емоционална енергия, чрез постоянна игра на взаимно допълване. Тяхната творческа изява представя продължение на вече осъществилата се през годините изложба „Плюс / Минус“, но този път, тя вече не е отражение на началото, а естествено олицетворение на промяната и израстването на двамата автори през годините.
На пръв поглед те сформират представата за две крайности, които биват диаметрално противоположни. Разкриването на наличие на противоположности, обаче, е началото на (ре)еволюционни действия и развитие. Тъй като на всички тела и явления са присъщи вътрешни противоречия, всичко се разглежда, като единство на противоположности. Следователно самите те съществуват заедно, съвместно, а наличието им става основа за промяна. Промяна, която чрез обръщане на противоположностите в противоречия, носи смисълa на борба за преодоляване и унищожаване на старото и възникване на новото. Борбата на противоположностите дава вътрешния импулс за развитието, води до засилване на противоречията, като ги разрешава чрез изчезване на старото, за да отстъпи място на новото. Това дава яснотата, че плюсът и минусът не трябва да се разглеждат като две диаметрални и самостоятелно съществуващи понятия, а като две свързани и взаимно привличащи се сили. Небезизвестна е закономерността, че обекти с еднакъв заряд са подложени на отблъскваща ги един от друг сила, а такива с различен заряд – на привличаща. Всичко това показва, че само при съществуването и наличието на двете – плюсът, минусът и отношенията между тях, може да се говори за постигането на евентуален баланс.
Изложбата „Плюс / Минус – Завръщането“ не се фокусира върху произведенията в нея, а върху представящите ги личности. Индивидуалности, с изразено единство на противоположности в своята същина, което, носи силата на промяна. Диалектиката учи, че между противоположностите няма непреодолима стена и те могат да се превръщат една в друга. По тази логика се осъществява промяна на тях самите, на публиката, на текущото пространство и на всичко наоколо. Защото всичко е промяна, във всеки един момент. И тя, преминавайки през контраста и противоречието, се осъществява в полето на поляритета между две крайности – плюс и минус, където се създават идеалните условия за протичането на енергия – електрическа, биологическа, творческа.

Main Menu