“Далеч от Африка” привлече многобройна публика в Градската галерия

04 Авг 2022 11:12

 

Ярките цветове на Африка в 158 кадъра представят в Градската художествена галерия (ул. „Княз Александър I“ №15) известният фотограф Атанас Кънев и Елена Панайотова - театрален режисьор и фотограф. Десетки приятели и колеги на авторите с видимо вълнение поеха на това африканско пътешествие, родено в годините на опознаване на хората и природата в Кения, където се осъществя програмата „Артисти за деца“, продуцирана от Фондация "ДЕН ГРИ" и ръководена от Елена Панайотова. Фототворбите отразяват процеса на въвличане на африкански артисти и деца в риск в творчески обучения и създаване на театрални фестивали върху местни легенди и приказки на брега на езерото Виктория. Включени са и документални кадри от Кения и Занзибар.
“Бог е бил с тях, когато са създавали тези фотографии” - каза по време на откриването Вихра Григорова, аранжирала изложбата. Пълна гама от емоции - от меланхолия до еуфория открива тя в кадрите, родени от общуването на двамата български артисти с африканските деца и младежи. Те съставят цветен разказ от уловени мигове на празник и борба, на неподправена артистичност и неизбежна делничност, повеждайки ни “встрани от туристическите маршрути”. И макар “Далеч от Африка” двамата фотографи носят в сърцето си това чудно обиталище на бликаща многоцветна жизненост, която предават на българската публика.
Проектът е финансиран от НФ “Култура” по програма „Социално ангажирани изкуства“.
Атанас Кънев е фотограф на свободна практика с над тридесетгодишен професионален опит. 25 години снима репортажна фотография за вестниците „24 часа“ и „Марица“ в Пловдив. Носител е на много награди, включително на Награда „Пловдив“, награда на Пощенска банка, награда на Канон и други. Участвал е в редици изложби в страната и чужбина, водещ е на творчески ателиета по фотография. Атанас Кънев е емблематичен автор на Пловдив. Част е от международната програма “Артисти за деца”.
Елена Панайотова е театрален режисьор, продуцент и педагог, изиграла ключова роля в появата на нови тенденции в театралната практика в страната. Повече от 25 години работи като режисьор на драматични, куклени и оперни спектакли в България и чужбина. Дългогодишен преподавател в Академия за изкуства в Утрехт, Холандия, както и в НБУ. Нейни спектакли са получавали престижни награди и номинации и са представяни на различни европейски фестивали. Носител е на Награда “Пловдив” за 2019 г. за спектакъла „Принцът на морето и принцът на земята” в Държавен куклен театър - Пловдив, номинирана е от Столична община за изключителни постижения в сферата на изкуството за режисурата на спектакъла „Шахнаме: Сказание за Зал“ в театър „Азарян, София 2021, и други. Поставяла е също в Драматичен театър – Пловдив и в Държавна опера – Пловдив.
Изложбата продължава до 23 август.

Main Menu