Исландско-родопски послания представя Елица Гигова в новата си изложба

07 Фев 2023 15:34

 

 

Нова изложба, носеща наименованието Исландско-родопски послания ще бъде открита от художничката Елица Гигова в Пловдив. Събитието ще се състои тази събота / 11.02/ от 18:00 часа в Арт Галерия Пловдивски Културен Институт на ул. “Иван Перпелиев” 5.

“Първата част от изложбата се състои от живописни картини, създадени след едно от пътешествията ми до Исландия. Островът ме вдъхнови със скалистия си бряг, контрастът между лед и лава, красотата на Северното сияние и неудържимия леден вятър.”, разказва авторката.

Във втората част на изложбата си, Елица Гигова ни връша в Родопа планина - с любов и привързаност към бащиното огнище, което след всяко далечно пътуване дава сили и енергия.

Третата част от изложбата “Ислано-родопски послания” пресъздава два обичая - българските мартеници се преплитат с исландското окичено дърво с вълнени конци.

“Предците и на двата народа са завещали символи и знаци за здраве, обич и късмет, в съчетание с вяра и надежда. Ето защо, всеки гост на изложбата ми може да завърже конец на дряново клонче с лично послание, за да допълни нещо свое към обичаите на двата народа”, каза още Елица Гигова.

Изложбата ще бъде достъпна за пловдивчани и всички гости на града от 11 февруари до 10 март - всеки делничен ден от 16:00 до 21:00 часа, както и събота и неделя от 10:00 до 17:00 часа.

Main Menu