Празниците на Стария град“ открехват „Врати във времето” с богата програма и голям поклон към Начо Културата

31 Авг 2022 16:55

 

 

За 11-ти път в продължение на цяла седмица от 12 до 18 септември, къщите и пространствата на Стария град ще се оживят от събития, посветени на популяризирането на духовното и историческо наследство на Трихълмието. „Празници на Стария град“ през 2022 са под мотото „Врати във времето”. Богатото културно-историческо наследство на Старинен Пловдив е формирано вследствие на непрекъснатия живот в града в продължение на векове - от праисторията до наши дни и съчетава в себе си духа и архитектурата от Античността, Средновековието и българското Възраждане. Старият град със сигурност е една от най-популярните туристически дестинации в Пловдив и в България.

Издание 2022-ра година на „Празници на Стария град“ се посвещава на 100 години от рождението на Атанас Кръстев - Начо Културата. Неговото име става синоним на мащабен градеж, който възражда старинната част на Пловдив и я превръща в дом на артистичния и творчески дух.

На 12-ти септември се открива документална фотоизложба, изготвена от служители на ОИ „Старинен Пловдив”, която носи заглавие „Начо и градът”. Официалното откриване на „Празници на Стария град 2022“ започва в 20 часа с концерт-спектакъл „Врати във времето” на Античен театър, който е подарък за пловдивчани и както всяка година ще е с вход свободен.

В програмата на концерта ще видим изпълнения на участниците в консорциум „Изкуство и образование“. Членове на консорциума са АМТИИ – Пловдив, НУФИ „Широка лъка“, Драматичен театър – Пловдив, Държавна опера – Пловдив, Държавен куклен театър – Пловдив, БНР Радио Пловдив, НХГ „Цанко Лавренов“, НГСЕИ –Пловдив, НУМТИ „Добрин Петков“, ФА „Тракия“, СНЦ „Български национален младежки фолклорен съюз“, ОИ „Старинен Пловдив“, НУФИ „Филип Кутев“, БНТ 2.

 

Програма на „Празници на Стария град“ ( 12-18.09.2022 г) - „Врати във времето”

 

12 септември (понеделник)

· пл. „Римски стадион”, 18:00 ч.

„Начо и градът” - документална фотоизложба, изготвена от служители на ОИ „Старинен Пловдив”: Ангелина Янакиева, Антоанета Пердикацева, Васил Марков, Галина Ропова, Деница Шамова, Евгений Тодоров, Калина Илиева, Петя Пейчева, Татяна Йорданова

· Античен театър, ул. „Цар Ивайло” №2А, 20:00 ч.

Откриване на Празници на Стария град: Концерт-спектакъл „Врати във времето”.

 

13 септември (вторник)

· Данчова къща, ул. „Арх. Христо Пеев” №2А, 18:00 ч.,

Откриване на изложба „Среща на Трихълмието”, обединяваща произведения на бивши и настоящи служители-творци на ОИ „Старинен Пловдив”

 

14 септември (сряда)

· Къща Недкович, ул. „Цанко Лавренов” №3, 18:00 ч.

Откриване на изложба „Изнесени фондове: Интериорът”

 

15 септември (четвъртък)

· Къща на Верен Стамболян - постоянна експозиция на Димитър Киров, ул. „Кирил Нектариев” №15, начало 13:00 ч.

Арт работилница „Възрожденските къщи в Стария град”. Обучител - Десислава Димова от ОИ „Старинен Пловдив”. Начална възраст: 8 години. Продължителност: до изчерпване на материалите.

· Площад пред Туристически информационен център на ул. „Д-р Стоян Чомаков” №1, 18:00 ч.

Откриване на „Есенен панаир на занаятите – Шевицата, код за памет” и Първо издание на „Гурмето под тепето”

Талантливите ни приятели от Регионална занаятчийска камара Пловдив отново събират изтъкнати майстори от цялата страна в Есенния панаир на занаятите, за да ни предложат отбрани изделия, изработени от сръчни ръце с много любов и възхитителни умения!

Пълноценната наслада от храна и напитки е невъзможна без всичките Ви сетива да са в състояние на … айляк! Именно това са Ви приготвили членовете на Сдружение „Филибелийски майсторлъци” в първото издание на „Гурмето под тепето“.

· Къща на Верен Стамболян - постоянна експозиция на Димитър Киров, ул. „Кирил Нектариев” №15, 18:30 ч.

Откриване на изложба с творби на Кольо Витковски от художествения фонд на ОИ „Старинен Пловдив”.

 

16 септември (петък)

· Източен сектор на Римски стадион, ул. „Княз Александър I” №11, 18:00 ч.

Откриване на изложба с творби от Международен пленер по живопис, организиран от Дружество на пловдивските художници и финансиран от Културния календар на Община Пловдив. Участват творци от Германия, Северна Македония, Сърбия, Франция и България.

17 септември (събота) – Рожденият ден на Атанас Кръстев

· Къща на д-р Стоян Чомаков - постоянна експозиция на Златю Бояджиев, ул. „Съборна” №18, 11:00 ч.

Арт работилница „Дойдох, видях, нарисувах подарък за Начо с палитрата на Златю”. Обучител Карамфила Пръхчарова от ОИ „Старинен Пловдив”. За деца от 1 до 101 години. Продължителност: до изчерпване на материалите.

· Стартова локация: бариерата на ул. „Съборна”, 11:00 ч.

Безплатен опознавателен пешеходен тур с екскурзовод-изкуствоведа д-р Васил Марков от ОИ „Старинен Пловдив”, който ще преведе любознателните „По стъпките на пловдивските художници и знаците за памет към личността на Атанас Кръстев - Начо Културата” в АИР „Старинен Пловдив”, с включена среща-разговор с Васил Маргаритов - автор на пластиката в памет на Атанас Кръстев (лапидариум). Финал на тура в галерия „Червеното пони“ - дом на Атанас Кръстев.

Събитието е част от Европейска седмица на мобилността 16-22.09.2022 г.

· Къща Клианти, ул. „Тодор Самодумов” №3А, 11:30 ч.

Концерт на фолклорен състав „Куклици” към Център за професионално и личностно развитие към Общински детски комплекс с ръководители Виолета Щерева и Румен Монев

· Римски стадион, 18:30 ч.

Откриване на Есенното издание на XIII Международен фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща” с концерт „Джазът и градът” - новините в джаза с Мишо Йосифов (тромпет и диригент) и Младежки Джаз Бенд.

· Римски стадион, 20:30 ч.

ПРЕМИЕРА на документалния филм „Сто години хвърча по камъните”, за живота и делото на Атанас Кръстев (Начо Културата), с творчески екип: сценарий и режисура Йоана Буковска - Давидова и Станислава Калчева, продуцент „АРС” ООД - Иван Тонев.

18 септември (неделя)

· Къща на Верен Стамболян – постоянна експозиция на Димитър Киров, ул. „Кирил Нектариев”, №15, 11:00 ч.

Арт работилница „Костюмът през епохата на Възраждането”. Обучител Ангелина Янакиева от ОИ „Старинен Пловдив”. Начална възраст: 6 години. Продължителност: до изчерпване на материалите.

· Стартова локация: бариерата на ул. „Съборна” , 11:00 ч.

Безплатен опознавателен тур „От Мърквичка до Витковски” с екскурзовод-изкуствоведа д-р Васил Марков от ОИ „Старинен Пловдив”., който ще преведе любознателните из галериите на територията на АИР „Старинен Пловдив”: галерия „Джуркови”, музейна галерия „Димитър Георгиев”, галерия „Инджов” и галерия на арт център „Филипополис”. Финал на тура в Къща на Верен Стамболян.

Main Menu