Изложба в Етнографския музей разказва 175-годишната история на Куюмджиевата къща

12 Сеп 2022 15:21

 

 

Регионален етнографски музей – Пловдив кани пловдивчани и гости на града на 15 септември 2022 г. (четвъртък) от 18.00 ч. на откриването на изложбата „Къща Куюмджиоглу – 175 години история“, посветена на бележитата годишнина от построяването на най-красивата и представителна къща в Стария град на Пловдив. Изложбата ще ви преведе през историята на рода Куюмджиоглу, построяването на къщата, перипетиите и стихиите, на които е устояла, зараждането на идеята за етнографски музей в Пловдив и нейното реализиране, до ден днешен.

Векове наред, та чак до Освобождението, големите пловдивски православни родове считат Трихълмието, или триъгълника между Джамбаз, Небет и Таксим тепе за най-престижно място за живеене. Куюмджиевият род не прави изключение. Началото е поставено от Константин, който заедно със синовете си идва в Пловдив от Кърк клисе (Лозенград). Той е бил майстор куюмджия (златар). Един от правнуците му е Аргир Куюмджиоглу – собственикът на Куюмджиевата къща, благодарение на когото днес се наслаждаваме на величието на къщата, в която е поместен Етнографския музей. Построена е през далечната 1847 г. от майстор Хаджи Георги Станчовски от родопското село Косово. Тя е типичен представител на пловдивската симетрична възрожденска къща, а специалистите я определят като връх на бароковата архитектура у нас. Със своите дърворезбовани тавани, множество прозорци, уникална трикобилична форма, тази сграда спира дъха на всеки, който я е зърнал, вече почти два века. На арх. Христо Пеев принадлежи сравнението: „Къщата на Аргир Куюмджиоглу (сега Етнографски музей) е интересна сграда, която като разперила криле голяма птица е кацнала върху старите зидове на градската крепостна стена.“

Ако искате да разберете повече за първия собственик на къщата, какво се е случило с нея след Освобождението и кой е виновникът тя да бъде музей днес, заповядайте на 15 септември от 18.00 ч. в РЕМ – Пловдив. Изложбата е част от 11-то издание на „Празници на Стария град“ и събитията, свързани с инициативата „Европейски дни на наследството“.

„Къща Куюмджиоглу – 175 години история“ може да бъде разгледана до 31 октомври 2022 г.

 

Main Menu