Есенният панаир на занаятите и „Гурмето под тепето“ очакват пловдивчани и гости на ул.“Съборна“ в Стария град

16 Сеп 2022 15:09

 

Вчера беше даден старта на две събития, които до неделя ще радват пловдивчани и туристи по калдъръмените улици на Стария град, предлагайки забавления, вкусна храна и много изненади за малки и големи. Майстори от цялата страна показват традиционни и редки занаяти в Есенния панаир на занаятите „Шевицата, код за памет“, а редом с тях, рамо до рамо, са участниците в първото издание на новия фестивал „Гурмето под тепето“.
Началото на своеобразния празник поставиха с приветствия заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов, председателят на Регионална занаятчийска камара Пловдив – Тони Симидчиева и председателят на Сдружение „Филибелийски майсторлъци“- Костадин Шанков. Талантливите танцьори от Фолклорен танцов състав „Марица” към СУ ”Св. св. Кирил и Методий” гр. Пловдив изнесоха музикална програма и за пореден път повдигнаха настроението на публиката с прекрасното си изпълнение и с пъстрите и красиви носии.
„Даваме началото на двоен празник. Започва Панаирът на занаятите, който популяризира българските традиции с участието на занаятчиите - „пазителите на паметта“. Стартира и първото издание на най-новия фестивал „Гурмето под тепето“. Компилираме три неща – духът на Стария град с неговите прекрасни къщи и музеи, културното наследство, традиции и занаяти и всичко това, заедно с вкусна храна от нашия регион като допълнение. Искрено се надявам, че гостите ще оценят качествата на всеки от участниците, ще си отидат от тук със сувенири за спомен, приятни преживявания и ще се върнат отново, заредени за още „туризъм на преживяването“, каза на откриването заместник-кметът Пламен Панов.
В есенното издание на „Панаир на занаятите – Шевицата, код за памет“ на ул. „Съборна“ в Стария град участват над двадесет майстори и калфи от цяла България, които ще ви потопят в магията на занаятите, с представяне на авторски творения и демонстрация на своя занаят: дърворезба, изработване на накити с различни техники, изделия от кожа, плъстене, стъклопис, свещолеене, художествена керамика и стъкло, изработване на стъклени изделия чрез издухване, изработване на художествени тъкани, художествено плетиво, макраме и др. Под ръководството на майстор - занаятчия, децата ще творят в тематична работилничка, брандирана с надпис „Детска работилница”. Участието е безплатно. Акцент в есенното издание е народният художествен занаят „Везбарство”, дълбоко свързан с бита и традициите на нашия народ. Всеки, който желае може да участва и във фотоконкурса „Улови занаята”, като изпрати снимка, запечатала момент от творческите и безплатните детски работилници. Снимки се приемат от до 19.09.22 на имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. или фейсбук страницата на РЗК-Пловдив.
В рамките на първия фестивал „Гурмето под тепето“ ще бъдат представени, приготвени на BBQ традиционни деликатеси и вкусотийки от пловдивският регион, хлебни печива, лютеници, подправки по традиционни пловдивски рецепти и много други изненади. На ул. Съборна“ може да бъде опитана и бирата на Стария град – „Трите хълма“. Община Пловдив и пивоварна „Каменица“ АД обединиха усилия в партньорство и ще изненадат всички почитатели на пивото с нова бира в познатия стил "пилзнер", но прочетена на крафт език. До неделя там ще бъдат представени още - традиционните пловдивски деликатеси бабек и бумбар, допълнени от запечени резенчета зрял свински врат. Всичко това гарнирано с винени и разхлаждащи коктейли, кафета, латета и домашни лимонади, авторски шоколади, кремове, ядки, палачинки със зелени смокини. Френската пекарна ще представи типично пловдивски храни. Мястото е пред Туристически информационен център на ул. „Д-р Стоян Чомаков” №1 от 11:00 – 22:00 ч.

Main Menu