Как да (не) кажеш на своя приятелка, че партньорът й изневерява

15 Дек 2018 19:54

 

Какво да правим, ако неочаквано узнаем, че любимият на наша приятелка си има любовница? Консултирахме се с експерт по междучовешките връзки, за да уточним за какво трябва да помислим, преди да вземем важното решение.

За начало нека определим какво означава „изневяра“. Изневярата може да бъде физическа или емоционална. „И единият, и другият тип изневяра могат да навредят на връзката. И в двата случая партньорът използва на друго място ресурсите, предвидени само за любимата му“, пояснява психологът Дейвид Бенет. „При това често двата типа изневяра вървят ръка за ръка. Ако смятате да кажете истината на излъганата си приятелка, не забравяйте, че и двата типа изневяра са важни“.

Какво да правите, ако и двамата в двойката са ви приятели?

Това ще е трудно решение. „Препоръчително е да бъдете честни и неутрални. На първо място по-добре поговорете с онзи, когото подозирате в изневяра, и изяснете ситуацията“, съветва ни Бенет. Кажете му тактично за съмненията си, обяснете защо това ви притеснява. После го изслушайте. Възможно е да нямате достатъчно информация или да сте разбрали нещата погрешно. Ако подозренията ви се потвърдят, можете да пробвате да убедите човека да говори с партньорката си, за да могат заедно да спасят връзката си или да се разделят, преди нещата да са станали твърде сериозни.

Ако споделите подозренията си със своята приятелка, на която според вас й изневерява партньорът, може да предизвикате драма със сериозни и тъжни последствия. В резултат рискувате да изгубите приятелите си, и то не само онези, в чиято връзка сте се намесили. Ако обаче сте много близки с приятелката си и имате здрави и изпълнени с доверие отношения, истината може да бъде уместна и да не навреди на приятелството ви.

Какво да правите, ако приятелката ви е щастлива с партньора си?

Добре ще е да се спрете и да помислите. „Приятелката ви може да се сдобри с партньора си и да му прости“, предупреждава Бенет. „После двамата ще обвинят за неприятните си чувства вас – човека, който е изкарал истината наяве“. Друг момент - ако приятелката ви прости на неверния си мъж, двамата после ще се чувстват неудобно, общувайки с вас. Много е вероятно приятелството ви да приключи дотук.

Как да решите дали да си мълчите или да кажете истината?

В подобни ситуации трябва да се намесвате много предпазливо“, съветва ни Бенет. „Хората често не вярват, че партньорът им изневерява, дори ако виждат доказателствата пред очите си. В крайна сметка започват да обвиняват не партньора си, а вас. Мнозина се срамуват от това, че са станали жертва на изневяра, и в тази ситуация пак вие ще излезете виновни“.

Разбира се, решението си е изцяло ваше, много неща зависят от конкретната ситуация. Обикновено е най-добре да поговорите първо с онзи, който изневерява, а не да стоварите тази информация на нищо неподозиращия човек. Ако решите да кажете истината, постарайте се да проявите разбиране и да не говорите ужасни неща за „неверника“, колкото и да ви се иска. Ако приятелката ви успее да спаси връзката си с партньора, вашето неутрално отношение ще ви даде шанс да запазите приятелството си.

Main Menu