На 79 години почина световноизвестният гръцки композитор Вангелис

19 Май 2022 22:45

Световноизвестният гръцки композитор Вангелис (Евангелос Одисеас Папатанасиу), известен професионално просто като Вангелис, почина на 79 години, според съобщение, направено в четвъртък, съобщават "Грийк рипортър" и "Франс 24".

Композиторът, който спечели награда "Оскар" за композиране на музиката за филма "Огнени колесници" (1981), почина късно във вторник вечерта, според изявление, разпространено от неговия юридически екип.

Композиторът е бил хоспитализиран с Covid-19 във Франция преди смъртта си.

Вангелис бе известен със своите новаторски композиции в различни жанрове, включително електронни, прогресивни, ембиънт и дори оркестрови пиеси.

Той е роден в малкия град Агрия в Тесалия, но израства в Атина. Още от ранна възраст Вангелис проявява интерес и талант към музиката.

Започва да композира песни на едва четиригодишна възраст, без изобщо да има никакво музикално обучение.

След като забелязват таланта му за музика, родителите на Вангелис го записват на уроци по музика, но гръцкият композитор не намира уроците за полезни, така че той разработва своя собствена техника за свирене на музика.

По-късно в живота си Вангелис заявява, че се радва, че няма официално обучение по музика, тъй като това би му попречило да изследва собственото си творчество.

В най-ранните дни от кариерата си Вангелис композира предимно музика за гръцки музиканти и филми. След това се мести в Париж, където основава гръцката прогресив рок група Aphrodite's Child с гръцките музиканти Демис Русос, Лукас Сидерас и Анаргирос "Силвър" Кулурис.

След като групата се разпада през 1971 г., Вангелис започва да се фокусира повече върху композирането на партитури за филми и телевизия.

Вангелис се превърна в един от най-уважаваните композитори в света на киното, а работата му по филмите "Огнени колесници" и "Блейдрънър" го направи известен в целия свят.

 

Работата му върху над дузина саундтраци включва "Изчезнал", "Антарктида", "Баунти", "1492: Завладяването на рая", "Горчива луна" на Роман Полански и епоса на Оливър Стоун "Александър".

Вангелис коментира пред "Лос Анджелис таймс" през 1986 г., че "половината от филмите, които гледам, не се нуждаят от музика. Звучи като нещо напълно". Той също така пише музика за театър и балет, както и химн за Световното първенство по футбол през 2002 г.

"Никога не съм учил музика", каза той пред гръцкото списание "Периодико" през 1988 г., в което също се оплаква от нарастващата "експлоатация", наложена от студия и медии.

"По едно време имаше лудост... сега е работа. Може да продадете милион записи, докато се чувствате като провал. Или може да не продадете нищо, чувствайки се много щастлив".

Премествайки се в Лондон през 1974 г., Вангелис създава Nemo Studios, "звуковата лаборатория", която произвежда повечето от неговите солови албуми за повече от десетилетие. Но той оценява независимостта си повече от рекордните продажби.

"Успехът е сладък и коварен", казва композиторът пред "Обзървър" през 2012 г. "Вместо да можете да продължите свободно напред и да правите това, което наистина желаете, се оказвате заседнали и задължени да се повтаряте".

В интервю за "Лос Анджелис таймс" от 2019 г. композиторът казва, че вижда паралели с антиутопичния свят, изобразен в "Блейдрънър". "Когато видях някои кадри, разбрах, че това е бъдещето. Не е хубаво бъдеще, разбира се. Но това е мястото, към което сме тръгнали".

Вангелис, на когото кръстиха малка планета през 1995 г., обичаше космоса от ранна възраст. "Всяка планета пее", казва той пред през 2019 г.

През 1980 г. той участва с музика към наградения научен документален филм на Карл Сейгън "Космос". Той написа музика за мисиите на НАСА от 2001 г. на Марс Одисея и Юнона Юпитер през 2011 г., както и албум, номиниран за Грами, вдъхновен от мисията на космическата сонда Розета през 2016 г.

През 2018 г. той композира за погребението на Стивън Хокинг, което включва думите на покойния професор и е излъчено в космоса от Европейската космическа агенция.

Вангелис е носител на наградата за филмова музика Макс Щайнер, френския Почетен легион, медал на НАСА и най-високото отличие на Гърция, Ордена на Феникса.

 

В по-късните си години Вангелис се мести между домове в Париж, Лондон и Атина, като внимателно пази личния си живот. "Не давам интервюта, защото трябва да се опитам да кажа неща, които нямам нужда да казвам", коментира той през 2019 г. "Единственото нещо, което трябва да правя, е просто да правя музика."

Main Menu