Съвети как правилно да обслужваме и върнем кредит

29 Юни 2022 18:23
Важно е да знаете, че ако сте решили да изплатите кредита предсрочно, банката трябва да бъде предупредена Важно е да знаете, че ако сте решили да изплатите кредита предсрочно, банката трябва да бъде предупредена

В случай, че правите само минималното плащане по кредита всеки месец, трябва да знаете, че първо се погасяват лихвите и малка част от плащането отива за покриване на основния дълг. Това е законово положение, което е в полза на банката, но не и за кредитополучателя. За да сведете надплащането на кредити до минимум, трябва да се опитате да заплащате повече от минималното всеки месец и така да погасявате дълга предсрочно.

 

Важно е да знаете, че ако сте решили да изплатите кредита предсрочно, банката трябва да бъде предупредена.

 

Извършването на плащания над минималния установен размер в договора се нарича частично предсрочно погасяване. За да може сумата да влиза за изплащане на главницата по кредита, банката трябва да бъде предупредена.

Банковата институция е наложително за знае, че възнамерявате да погасите изцяло кредита предсрочно. Това е така, защото предсрочното погасяване ще бъде отразено в кредитната ви история и ще повлияе на решението на банките да ви отпуснат нов заем в бъдеще.

 

Също така трябва да знаете, че в можете да намалите лихвата по текущ кредит:

 

Лихвените проценти по кредитите на банките се променят постоянно. Ако сте изтеглили кредит с висока лихва, но сега лихвите са намалели, можете да кандидатствате за нов кредит с по-добри условия, с който да погасите стария и да плащате по-малко. Друг вариант е комбинирането на няколко кредита в един - рефинансиране. Можете да рефинансирате ипотека, кредит за автомобил, потребителски кредит, кредитна или дебитна карта (овърдрафт).

Не е нужно да рефинансирате кредита в същата банка, от която ви е отпуснат. Можете да се кандидатствате в друга банка, в която условията са по-изгодни. Всяка банка определя свои условия: минимален и максимален размер на кредита, срок на кредита, застраховка. Важно е да имате добра кредитна история и да нямате просрочия в плащането.

 

В случай, че се появят финансови затруднения и ви е трудно да изплащате кредита, споделете на банката за това, за да преразгледа условията за плащане. Това се нарича преструктуриране на кредита. Например една банка може да удължи срока на кредита или да разреши кредитна ваканция - да отложи погасяването на главницата за известно време и да плащате само лихва.

 

Източник: parite.bg

Main Menu